Aforizma , thënie të bukura dhe shprehje nga njerëz të mëdhenj.

Diskutime tek 'Letërsia' filluar nga FALKO, 22 Nov 2002.

 1. Erind

  Erind Forumium maestatis

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Isotta per amante, e per sorella la Bell'Alda si, ma quella che avrei volutta per madre e una ragaza della legenda albanese, la moglie di un giovane fringuello di queste parti.... (rozafa)

  Marguerite YOURCENAR.
   
 2. arun

  arun Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Arti ështe pasqyrë e jetës.
  Tolstoi

  Kemi artin për të mos vdekur nga e vërteta.
  Niçe

  Arti është mënyra e njohjes së artistit me njerëzit.
  Çemisbevski

  Njeriu i përcjell njeriut mendimet me fjalë, kurs me art njerëzit u tregojnë njeri-tjetrit përjetimet e veta.
  Plehanovi


  Arti është krijuar që të përjetohet e jo të kuptohet. Andaj, çdo herë artet, kur dëshirojnë të jenë të kuptueshëm, çdoherë thonë budallallëqe.
  Drajzeri


  Në art, para së gjithash, duhet ta shikosh dhe ta lcup-tosh të bukurën.
  Stanisllavski


  Arti nuk mësohet, se në art nuk ka mësues.
  Tarkovski


  Arti i bukur ështe art i gjeniut. Gjenialiteti është talent që i jep artit rregulia.
  Kant


  Kryeveprat shkruhen duke mohuar gëzimet e jetes dhe veten.
  Mani


  Ka shumë raste kur krijimtaria artistike është mësuesja e vërtetë e popujve.
  Hegeli


  Arti që nuk i sherben popullit ështe vetëm argëtim i njerzve të papune.
  Majakovski


  Të flasësh dhe të shkruash të vërtetën ështe arti më i rëndë nga të gjitha artet.
  Gorki


  Arti ka për detyrë të njohë e të shpjegoje jetën.
  Mani


  Artin duhet dashur në vete, e kurrsesi vetem në art.
  Stanisllavski


  Artisti i vërtetë duhet të jetë i lidhur ngushtësisht me natyrën, me jetën, sidomos me popullin.
  Shumani


  Artisti së pari lind veten e pastaj të pranishmit.
  Olivie


  Artisti i madh është gjithmonë një i plagosur i madh.
  Valesi


  Fantazia e artistit është realitet më i bukur se realiteti i rëndomtë.
  Ashi


  Kur artisti zbulon realitetin e ri ai s'e bën këtë për vete, ai e ben ketë për të tjerët, për të gjithë ata që duan të dine në çfarë bote jetojnë, nga vijnë dhe ku shkojnë. Ai prodhon për bashkësinë.
  Fisheri


  Të shpjere dritë në thellësinë e zemrës së njeriut, ja detyra e artistit.
  Shumani


  Artisti duhet të jetë i vetmuar dhe i zgjuar të vësh-trojë atë që sheh, duhet të flasë me vete duke zgjedhur më të mirën.
  Da Vinçi


  Budallai i veshur mirë ndrit, por vetëm pa e hapur gojen.
  Indiane


  Njeriu më budalla, megjithatë, është më i mençur e me tërheqës se majmuni më i mençur.
  Pisarevi


  Më mirë e njeh budallai shtëpinë e vet, se i mençuri shtëpinë e huaj.
  Spanjolle


  Kush nuk e vlerëson veten nuk është i lumtur, e kush e vlerëson është budalla.
  Mopasani


  Në qoftë se çon nëntë budallenj për të belerë diçka, ti je i dhjeti.
  Tuholski


  Njeriu i mençur i mëson dhjetë gjëra dhe beson njërën; budallai mëson një gjë dhe beson se di dhjetë.
  Novalisi


  Te puthësh në errësirë, të flesh në diell,të hash në qetësi,ja tri budallallëqe.
  Ojeti


  Kush nuk do gruan, verën dhe poezinë mbetet tërë jetën budalla.
  Luteri


  Budallai është budalla, kur dëshiron të bëhet më i mençur.
  Hiçkoku


  Gazetaria eshtë profesion tepër interesant, por duhet të braktiset me kohë.
  Çerçili


  Gazetari është i vetmi shkrimtar, i cili kur merr lapsin nuk shpreson pavdekshmërinë.
  Ojeti


  Gazetaria është krijimtari në duar të shpejta.
  Arnoldi


  Gazetari i dobët nuk është filozof.
  Tuholski


  Publiku i keq dëshiron gazeta të këqija.
  Ibseni


  Lexuesit hyjnë në gazeta si në banjo të nxehta.
  Makluani


  As teologët që predikojnë në kishë, as oratorët në parlament, as profesorët në shkollë nuk kanë aq ndikim sa ka shtypi.
  Vyn Tuholski


  Nuk kam asgjë për doganë, përveç gjenialitetit.
  Uajldi


  Të gjithë të mëdhenjtë janë modestë.
  Lessingu
   
 3. arun

  arun Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Njerëzit gjeni i kanë biografitë më të shkurtëra. Familjet e tyre nuk mund të thonë asgjë për ta.
  Tuvimi


  Gjeni është ai që zgjidh probleme, të cilat nuk kemi ditur se ekzistojnë.
  Grasi


  Posa dyshoj në gjenialitetin tim bëj ndonjë marrëzi, të cilën bota e quan gjenialitet.
  Dali


  Talenti punon e gjeniu krijon.
  Shumani


  Kryelartësia e të vegjëlve shprehet në të folurit e pareshtur për vetveten, kurse madhështia e të mëdhenjve në faktin se ata kurrë nuk flasin për vete.
  Volteri


  Mundet miu edhe të jetë gjeni, por po të jetë në kurthë, mbaroi puna e tij.
  Kërlezha


  Gjeniu i ngjan çdokujt, e atij askush.
  Balzaku


  Kokat më të fuqishme të botës shpesh janë ato nga të cilat bota e zëshme dëgjon më së paku.
  Uordsvorti


  Më mirë të kesh një historian se dhjetë gjeneralë. Me gjeneralët mund të mos humbasësh luftën, por me historianë i fiton të gjitha betejat.
  Kallamata


  Çka do të shkruajë historia? Historia, zotëri, do të gënjejë si zakonisht.
  Shoi


  Historia e botës është vetëm biografia e njerëzve të mëdhenj.
  Raseli


  Historia e një morri dhe historia e Aleksandrit të Madh mund të jenë njësoj interesante për literaturë.
  Floberi


  Talenti i historianëve ka të bëjë me atë që të krijojnë një tërësi të vërtetë nga dromcat pjesërisht të vërteta.
  Renani


  Historinë mund ta krijojë çdokush, por ta shkruajë vetëm njeriu i madh.
  Uajldi


  Kritiku duhet të thotë vetëm të vërtetën. Mirëpo, më parë, këtë të vërtetë duhet ta njohë mirë.
  Renardi


  Ku e heton se kritika nuk shkruan budallallëqe për ty, mos shkruaj më. Do të thotë, ke filluar të biesh dhe të përsëritesh, e kjo është fillimi i mbarimit.
  Ibseni


  Ne jemi të gatshëm të bëjmë vetëkritikë, por me kusht që askush të pajtohet me ne lidhur me këtë.
  Ebner-Eshenbahu


  Letërsia është republikë ku çdokush do që të jetë mbret.
  Kestneri


  Letërsia nuk e ka pasuruar botën vetëm duke i dhënë libra, por duke zhvilluar një tip të ri të njeriut-shkrim-tarin.
  Borhesi


  Frymëzimin nuk e kemi çdoherë para duarve. Pse të shkruajmë pra edhe kur nuk e kemi fare.
  Gribojedovi


  Tregomëni trimin, unë do ta shkruaj tragjedinë.
  O'Henri


  Punoni, kryeni, publikoni.
  Faradeji


  Drama jeton vetëm në skenë. Pa skenë ajo është si shpirti pa trup.
  Gogoli


  Ka nja njëzet a tridhjetë kryevepra letrare, të cilat njeriu s'duhet të vdesë para se t'i këndojë.
  Noli


  Leximi e ushqen mendjen.
  Seneka


  Njeriu s'bëhet i mirë dhe i mësuar nëse lexon shumën, por nëse lexon shumë e shpesh gjera të mira.
  Lorka


  Leximi për mendjen është si gjimnastika për trupin.
  Stali


  Lexoni! Mos lejoni që t'u kalojë as një ditë e jetës suaj pa lexuar, të paktën një faqe nga libri i ri.
  Paustovski


  I kam frikën njeriut që ka lexuar një libër.
  Latine


  Si s'lexojnë libra, njerëzit s'mendojnë.
  Didro


  Ai që mban shënime gjatë leximit, ka lexuar dy herë.
  Latine


  Mos fol për atë që ke lexuar, por për atë që ke kuptuar.
  Azerbejxhane


  Të lexosh e te mos kuptosh, kjo është si të shkosh në gjueti e të mos gjuash asgjë.
  Goldoni


  Libri që nuk meriton të lexohet dy herë, nuk vlen të lexohet as edhe një herë.
  Bushi


  Unë jam pjesë e çdo gjëje që kam ndeshur në jetë, së këndejmi jam edhe pjesë e asaj që kam lexuar.
  Tenisoni


  Leximi i librave të mirë është një lloj bisedimi me njerëzit më të mirë të kohërave të kalura (autorëve të librave), një lloj bisedimi me ç'rast na komunikojnë mendimet e tyre më të mira.
  Dekarti


  Të lexojmë, të ecim një hap me njerëzimin, me mendjet e tij më të ndritura, ku hyjnë edhe shkrimtarët më të mirë, me përparimtarë, të kaluar e bashkëkohës.
  Elyari


  Ndonjëherë lexuesit ndahen nga librat tërësisht të transformuar.
  Hygo


  Njerëzit e rëndomtë dinë pak se sa kohë dhe ç'përpjekje i duhen njeriut për të mësuar leximin. Kam tetëdhjetë vjet që lexoj dhe ende nuk e mësova.
  Gëte


  Kur lexoj librin interesant mund të harroj çdo gjë rreth e rrotull dhe të zhytem në lumturi.
  Momsoni


  Zbavitja më e bukur për njerinë është leximi, shoku më i mirë libri.
  S.Fmshëri


  Libri është mikeshë e zemrës.
  Lavica


  Shpesh mund të konstatosh se libri është shok më i mirë se njeriu.
  Setembrini


  Libri është pykë që duhet të thyejë akullin e detit në ne.
  Kafka


  Ka libra prej të cilave mësojmë gjithçka, por në fund nuk kuptojmë asgjë.
  Gëte


  Mjaft vlerë ka ari, por vlera e librit ia kalon arit.
  Kineze
   
 4. Hey Joe

  Hey Joe Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Une keto shprehjet dogmatike te njerezve qe kane qullosur dicka ne jete , i urrej . "Aforizmat me i llaf ".
  Secili ka ardhur ne kete bote per te kontribuar dicka , e pse kshu se e ka thene "i madhi", i bie qe ta perdor dhe bej une . Po jo mer daje , gjeja me e veshtire eshte te jeshe kundra rrymes dhe kjo e bazuar ne argumentim, informacion dhe njohuri ne cdo fushe .
   
 5. mostro

  mostro Putraku

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  ...
   
 6. Florus

  Florus Forumium maestatis

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  ...
   
 7. mostro

  mostro Putraku

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Kshu eshte kur tallesh me Niçen!

  /pf/images/graemlins/laugh.gif
   
 8. Darien

  Darien Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  FUTURE, noun

  That period of time in which our affairs prosper, our friends are true and our happiness is assured.

  - Ambrose Bierce, The Devil's Dictionary
   
 9. ZeroCool

  ZeroCool Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Adolf Hitler

  The great masses of the people... will more easily fall victims to a great lie than to a small one.

  What luck for rulers that men do not think.


  ...obstacles do not exist to be surrendered to, but only to be broken. (te Mein Kampf kjo)
   
 10. Financieri

  Financieri Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  The Red Baron is the greatest living German!
  ... which is no great achievement if your consider that the competition consists entirely of very fat men, in shorts, singing Schubert's "I'm Coming Down the Mountain"!

  Captain Blackadder /pf/images/graemlins/laugh.gif
   
 11. Rambla

  Rambla Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Ashtu eshte, duhet te ecesh perpara duke vene ne pune trurin tend, jo te besh majmunin. Aftesia qendron te kuptosh ç'ka dashur te thonte 'i madhi' dhe te shohesh nese je dakort me ate 'filozofi'.
  Ndodh shpesh pastaj, qe diçka te thene nga nje 'i madh' ta kesh menduar vet perpara, dmth te kesh arritur vet tek ai konkluzion.
   
 12. arun

  arun Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Mbi shkencën


  Ndenjja larg shkencave pozitive duke pasur frikë se mos çojnë në ateizëm, është foshnjarake; po ashtu, edhe trajtimi i tyre si pretekst që çon në mohim duke i parë ato në tërësi si antagoniste të fesë dhe besimit, është injorancë dhe paragjykim!

  * * *

  Shkencat janë të dobishme me aq sa na e garantojnë lumturinë dhe na lartësojnë në vlerat njerëzore. Në të kundërt, shkenca dhe teknologjia që e bëjnë njeriun të përjetojë ëndrra të frikshme, janë një shtrigë që na ka zënë udhën e një djall!

  * * *

  Në krye të shekullit të kaluar, dikush, në kundërshtim me një pjesë materialistësh mëngjarashë që e patën hyjnizuar shkencën duke ia kushtuar çdo gjë asaj, i godiste në formën më delikate përçartjet e çuditshme që patën mbështjellë një shekull të tërë, duke thënë: “Shkenca pa fe është e verbër, feja pa shkencë, e çalë!” S’e di se ç’do të thoshte, po t’i shihte, këta tanët sot edhe të verbër, edhe të çalë!”

  * * *

  Pretendimi se shkencat pozitive s’janë asgjë, është fanatizëm dhe injorancë, ndërkaq që hedhja poshtë e çdo gjëje jashtë tyre, është sektarizëm naiv, kurse njohja dhe pranimi, nën dritën e çdo njohurie të re të mësuar, se janë edhe male të tëra të vërtetash të panjohura, është mendësi shkencore dhe orientim mendimi!

  * * *

  Shkenca dhe teknika janë në shërbim të njeriut dhe s’ekziston asnjë shkak serioz për t’u trembur prej tyre. Rreziku nuk është te shkenca dhe ngritja e një bote sipas shkencës. Rreziku është te injoranca, pavetëdijshmëria dhe shmangia nga marrja e përgjegjësisë!
   
 13. arun

  arun Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Kombi


  Po qe se individët të cilët kanë vendosur të jenë nga një shtyllë e mirë për kombin e vet, janë të sinqertë në këtë gjë, duhet t’i harrojnë interesat e veta ndërkohë që edhe interesin më të vogël që ka të bëjë me kombin, nuk duhet ta nxjerrin qoftë edhe për një çast nga mendja!

  ***

  Kombi me nivel më të lartë është kombi që, duke i menduar të gjitha punët në unitet, i jep peshë vështrimit të shumicës. Natyrisht, është shumë e rëndësishme që individët e atij kombi, në veçanti të tilla jetësore si feja, gjuha, vetëdija historike, të kenë marrë të njëjtën edukatë!

  ***

  Gjëja që do të na kënaqë më shumë, duhet të jenë kritikat e ardhura nga njerëzit që duam dhe për dashurinë e të cilëve jemi të sigurtë. Në të kundërt, ashtu siç do të ndodhë që, si pasojë e disa të metave tona, të humbim shumë miq, nuk do të dimë edhe t’i rregullojmë shumë prej të metave e dobësive tona!

  ***

  Njëra prej veçantive më të rëndësishme që na ka dobësuar ne, si komb, është naiviteti ynë ndaj hileqarëve me fytyrë miku që na kanë rrethuar gjithandej. Kurse njeriu s’duhet mashtruar nga çdo premtim, s’duhet t’i besojë çdo udhërrëfyesi...

  ***

  Po qe se mes individëve të një kombi vjen puna që dredhia, gënjeshtra dhe mashtrimi të quhen zgjuarësi, do të thotë se atë komb e ka zënë një sëmundje, tashmë, e pashërueshme. Ndërkaq, gjërat që në një trup të tillë duken si shenja përmirësimi, s’janë veçse një vetëmashtrim sikurse pandehja se majmërimi i gungave në një trup që e ka zënë veremi, është shërim...

  ***

  Po qe se mes të gjithë individëve të një kombi ka një lidhje si të ishte familjare, në saje të kësaj lidhjeje fati, pa diskutim, do të spërkatë ujë në rrugën e atij kombi drejt majave. Kurse kombet, individët e të cilëve nuk e duan njëri-tjetrin, të cilët punojnë kundër njëri-tjetrit e, që, për pasojë, nuk ndjejnë besim dhe siguri te njëri-tjetri, jo vetëm që s’janë kombe në kuptimin e vërtetë të fjalës, por dhe as që bëhet fjalë të kenë të ardhme!..
   
 14. arun

  arun Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  PASURIA


  Në çdo fatkeqësi fati mund të ta hapë derën, që të tërhiqesh.
  Servantesi


  Fati i tepërt është i rrezikshëm.
  Ruse


  Çdokujt ia cakton fatin karakteri i vet.
  Nepoti


  Unë do ta kap fatin për fyti dhe nuk do ta lë të më mposhtë.
  Bethoveni


  Sa herë që të shikoni njeriun e pat ta dini se është aq i pafat vetëm për shkak të imagjinatës së vet: derisa ai ka menduar, të tjerët ia kanë marrë fatin.
  Cezari


  Trimave u ndihmon fati.
  Plini


  Me ar mund të blihet vetëm mesatarja.
  Shopenhaueri


  Ata që kërkojnë ar gërmojnë shumë dhe, por gjejnë pak.
  Herakliti


  Balta mund t'i përlyejë diamantet, por nuk mund t'i kthejë në baltë.
  Tagora


  Nuk është ar çdo send që shkëlqen. Por, edhe nuk shkëlqen gjithçka që është prej ari.
  Prisli


  Kashta noton mbi sipërfaqe, ndërsa gurët e çmuar bien në fund.
  Buda


  Goja pa dhëmbë është si mulliri pa gur. Për këtë arsye më shumë duhet çmuar dhëmbi sesa diamanti.
  Servantesi


  Sikur të mos ishte femra, diamanti do te ishte një gur i rëndomtë.
  Hygo


  Gëzimi nuk është asgjë tjetër përveç fundi i brengës.
  Seldeni


  Për të pasur gëzimi vlerë të njëmendtë, duhet të kesh shokë ta ndash me ta.
  Tueni


  Gëzimi më i madh vjen nga gjëja që nuk e kemi pritur.
  Sofokliu


  Gëzimi i tepruar dhe pikëllimi i tepruar kufizohen me çmendurinë.
  Evasa


  Edhe qarja ka kënaqësi.
  Ovidi


  Nuk duhet t'u besohet lotëve të pleqve, të grave dhe të fëmijëve.
  Kalderoni


  Të gjitha idealet e botës nuk vlejnë sa lotët e një fëmijë.
  Dostojevski


  Ai që ka dëshirë të korrë lot, duhet të mbjellë dashuri.
  Shileri


  Sa më pak krokodilë, aq më tepër lot krokodili.
  Kërkleci


  Sa më tepër që derdhen lotët, aq më lehtë edhe teren.
  Gogoli


  Sikur njeriu të mos qante do të çmendej dhe do të vdiste.
  Mopasani


  Lotët e ndihmojnë femrën shumë, edhe pse qëndrojnë pak.
  Ciceroni


  Vaji është strehimi i femrave të shëmtuara, kurse për të bukurat është greminë.
  Vilde


  Të lumtur janë vetëm ata që nuk presin asgjë. Nuk do të zhgënjehen.
  Buhe


  Askush nuk ka të drejtë të më mësojë si do të jem i lumtur.
  Kanti


  Nëse lumturia nuk ka masë, atëherë ajo shembet vetëvetiu.
  Seneka


  Kënaqësia mund të bazohet në iluzion, ndërsa lumturia bazohet në të vërtetën.
  Shamfori


  Lumturia e vërtetë është të menduarit aktiv.
  Suarezi


  Gota e lumturisë asnjëherë nuk duhet pirë me fund. Fundi ka gjithmonë fundërrinë.
  Biasi


  Kush dëshiron të jetë i lumtur, duhet të rrijë në shtëpi.
  Konfuçi


  Ai që urren pasurinë, padyshim që i ka humbur të gjitha shpresat se do të pasurohet ndonjëherë.
  Bekoni


  Mjaft i kënaqur është ai që kënaqet me atë që ka.
  Fmnceze


  Do të dëshiroja të kem aq sa lypset për mos më pasur lakmi, por jo aq pak sa të zgjoja ndjenjën e mëshirës së të afërmve.
  Istrati


  E tërë bota vrapon pas punëve dhe profesioneve që do të sillnin pasuri më të mëdha.
  Buceri


  Po qe se pallatet janë të shkëlqyer, hambarët janë të zbrazur.
  Lao Ce


  Pasaniku edhe në shtëpi të huaj ndihet si në të veten, ndërsa i varfëri edhe në të veten ndihet i huaj.
  Rukerti


  Njerëzit sa më shumë që kanë, aq më shumë dëshirojnë.
  Latine


  Kush i kufizon dëshirat e veta, gjithmonë është i pasur.
  Volteri


  Kur i ke të gjitha, nuk sheh asgjë: i sheh vetëm kur nuk ke asgjë.
  Shekspiri


  Sa më shumë të japësh, aq më shumë ke.
  Lao Ce


  Nuk ka dhe nuk mund të ketë pasuri të drejtë.
  Çehovi


  Ka njerëz që nga pasuria nuk kanë asgjë, veç frikës se do ta humbin.
  Didroi


  Jemi të dënuar të vdesim, ndaj o burrani të harxhojmë.Mirëpo, para nesh është jeta e gjatë, prandaj o burrani të kursejmë.
  Gribojedovi


  Duhet të ketë oreks varfanjaku për t'u kënaqur me pasurinë e të pasurit.
  Fokneri


  Pasuria e vetme është jeta.
  Toro


  Kush do që të pasurohet, në të njëjtën kohë, duhet të peshkojë në tre lumenj.
  Madagaskarase


  Ka shumë mënyra që njeriu të pasurohet, por të shumtat janë të liga.
  Bekoni


  Ai që kërkon shumë, humb edhe ato që ka fituar.
  Bibla


  Kur qesh nuk mund të bërtas.
  Buriani


  Duhet të qeshim sa të mundemi. Kurrë nuk e dimë se kur do të na ndërpritet gazi.
  Keceli
   
 15. arun

  arun Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Qeshja më ka tingëlluar çdoherë si muzika më e civilizuar në botë.
  Justinovi


  Qeshni dhe bota do të qeshë bashkë me ju. Qani dhe do të qani vet.
  Uilkoksi


  Njerëzit nuk i japin asgjëje rëndësi më të madhe se asaj që është qesharake.
  Gëte


  Gjithçka është qesharake derisa u ndodh të tjerëve.
  Rogjersi


  Njerëzit që qeshin rëndomë janë ata, zemra e të cilëve vuan gjithnjë.
  Gorki

  Më i lumtur është shpirti më i thjeshtë në trupin e shëndoshë, se ai i të sëmurit të mençur.
  Xhefersoni


  Shëndeti nuk çmohet pa qenë i sëmure.
  Fuleri


  Si mund ta vlerësosh shëndetin në qfotë se nuk ke qenë i sëmurë asnjëherë.
  Lajbnici


  Trupi i shëndoshë është produkt i shpirtit të shëndoshë.
  Shou


  Shëdneti tejkalon tërë pasuritë e mundshme, aq sa një lypës i shëndoshë eshtë shumë më i lumtur se një mbret i sëmurë.
  Shopenhaueri


  Më e madhja marri është të flijosh shëndetin për çkado qoftë.
  Shopenhaueri


  Shëndeti është një fat i madh, të cilin duhet ta shijojmë çdo ditë.
  Karajani


  Shpresa është e fundit që vdes: ajo vdes vetëm kur vdes vetëdija për domethënien e saj.
  R.Qosja


  Shpresa është ëndërr e të zgjuarve.
  Aristoreli


  Njeriut mund t'i ndalohet çdo gjë, veç shpresës për të ardhmen.
  Gambeta


  Ditë e re, shrpesë e re.
  Xcxa


  Shpresa është parapagesë, të cilën e jep fati.
  Rivaroli


  Të shpresuarit është mëngjesi i mirë, por darkë e keqe.
  Bekoni


  Kush ushqehet me shpresë vdes i uritur.
  Italiane


  Të shpresuarit në zemrën e njeriut ngjan me tapën në ujë. Ndonjëherë mund ta shtypim deri në fund, por gjithmonë del në sipërfaqe.
  Dyma i Riu


  Më pak kënaqemi me atë që kemi arritur, sesa me atë që shpresojmë.
  Ruso


  Më mirë është të rnos shpresojmë në asgjë dhe të krye-jmë atë që është e mundshme, sesa të shpresojmë e të mos kryejmë asgjë.
  Keleri


  Kur shpresa bën gosti, të gjithë janë të ftuar.
  Gaskoni


  Shpresa në tërësi është udhëheqës i keq, edhe pse gjatë rrugës është mik i mirë.
  Halifaksi


  Shpresa nuk është çdoherë prijës i mirë, mirëpo prapë është kënaqësi të jesh me të në shoqëri.
  Kroçe


  Humbja e iluzioneve është normale; humbja e shpresave është tragjike.
  Jevtushenko


  Gjëja e fundit që humb njeriu është shpresa.
  Metastazi


  Shpresa është një nga ato ilaçe që fare nuk shërojnë, por vetëm zgjasin vuajtjen.
  Ashardi


  Në secilin prej nesh ekziston pritja që e quajnë shpresë.
  Platoni


  Kush jeton nga shpresa, më së paku trashet.
  Durio


  Shrpesa është një lloj fati dhe ndoshta fati më i madh që mund të na japë kjo botë.
  Xhonsoni


  I ngopuri të pangopurin s'e kujton.
  Shqipe


  Uria, qoftë mërguar, sa të liga ka punuar.
  Çajupi


  Uria është mëlmesa më e mirë e ushqimit.
  Servantesi


  Ai që ha me stomak të plotë, vetvetes ia gropon varrin me dhëmbë të vet.
  Turke


  Tryeza na rrëmben më shumë se hajni.
  Herberti


  Nuk ka dashuri më të sinqertë se dashuria për ushqimin.
  Shou


  Bukën e fotografuar nuk mund ta hash.
  Koreane


  Varferia është shkëlqim i madh i brendshëm.
  Rilke


  Varfëria është fatkeqësi vetëm për atë që i kundërvihet.
  Seneka


  Të gjithë varfanjakët janë zemërmirë.
  Zafari


  Nuk më vjen keq pse jam i varfër, por pse e di bota.
  Shmiti


  Varfëria dhe shpresa janë mëmë e bijë. Derisa argëtohesh me të bijën, harron të ëmën.
  Moriaku


  Lum të varfërit sepse do të ngushëllohen; të uriturit sepse do të ngopen; mjerë ju të pasurit.
  Tolstoi


  Lëmosha e përul në mënyrë të njëjtë si atë që merr ashtu edhe atë që jep.
  Fransi


  Ana më e bukur e varfërisë qëndron në faktin se i varfëri nuk ka frikë prej hajdutëve.
  Ale


  Uria i shpie në grep edhe peshqit më të mençur.
  Gëte


  Varfëria nuk ia zvogëlon fisnikërinë njeriut, por vetëm pasurinë.
  Bokaçio
   
 16. arun

  arun Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Pasuria është shërbëtor i të mençurit e zotëri i budallait.
  S.Frashëri


  Ta formojmë lumturinë me zemër, e jo me para.
  Spasse


  Kush është i pasur? Ai që është i kënaqur me fatin e vet.
  Talmudi


  Lumturia personale është e pamundur pa lumturinë e të tjerëve.
  Çernishevski


  Mos u jep para miqve, sepse do të mbetesh pa para ose do t'i humbasësh miqtë.
  Shqipe


  Kush thotë se me rëndësi është të kesh para? Me rëndësi është të kenë të tjerët.
  Shou


  Paratë shkojnë gjithmonë tek ata që nuk dinë t'i shfrytëzojnë.
  Gaga


  Kur kam qenë i ri,besoja se paratë janë gjëja më e rëndësishme në jetë. Tani, kur u plaka, këtë e di.
  Uajldi


  Në jetë do zgjedhur: ose të fitojmë para, ose ti prishim; për të dyja njeriu nuk ka kohë.
  Burde


  Krenohemi me talent, trimëri, me detyra të mëdha, kurse respektojmë vetëm paratë.
  Beketi


  Paratë janë si gruaja: që ta ruash, duhet të merresh me të, në të kundërtën do të bëjë të lumtur të tjerët.
  Safiri


  Paratë janë si iriqi: shumë më lehtë është ta zësh, sesa ta mbash.
  Mrozheku


  Paratë nganjëherë i evitojnë konfliktet, mirëpo edhe i krijojnë.
  Grasi


  Kur është fjala për para, atëherë të gjithë kanë një fe.
  Volteri


  Ku ka njeri pa dëshira dhe ku ka dëshirë që mund të plotësohet pa para.
  Balzaku


  Ka të tillë që dinë të fitojnë para dhe të tillë që dinë të jetojnë. Mirëpo, janë të rrallë ata që dinë edhe njërën edhe tjetrën.
  Moravia


  Paratë i vlejnë fare pak atij që ka mjaft.
  Shou


  Eshtë shumë lehtë të jesh galant me të holla të huaja.
  Platoni


  Paratë na ndihmojnë të përballojmë më lehtë barrët e skamjes.
  Ale


  Kurrë mos i jep këshilla atij që i nevojiten para.
  Kaldroni


  Kurse kohën e jo paratë, se me kohë mbërrin paratë, kurse me para s'mund ta blesh kohën kurrë.
  Gjermane


  Nderi dhe paraja nuk mund të rrinë në një thes.
  Spanjolle


  Në qoftë se paratë, vërtet, nuk ju sjellin fat, atëhere kthejini.
  Renardi


  Asgjë nuk do të thotë të ketë dikush para. Ato nuk të shpëtojnë. Mirëpo, askush nuk mund të të ndihmojë po s'pate para.
  Brehti


  Pa shëndet nuk ka pasuri.
  Shqipe


  Kush është i kënaqur është i pasur.
  LaoCe


  Unë nuk marr parasysh përfilljet e çastit, por ngrihem e vërej qindjvetët e ardhshëm.
  N.Naço


  Trimëria nuk mësohet në shkollë të qëndresës. Mjerë ai që të ardhmen e vë në bisht të shpresës.
  E.Gjerqeku


  Në qoftë se nuk mendoni për të ardhmen, do të mbeteni pa të.
  Golsuorti


  Në se nuk i besojmë ardhmërisë, e kaluara nuk do të jetë më plotësisht e jona: do të bëhet e kaluara e civilizimit të vdekur.
  T.S.Ehoti


  Duke njohur ardhmërinë nuk fitojmë asgjë, sepse është shumë keq të frikësohemi nga gjëja së cilës nuk mund t'i ikim.
  Ciceroni


  Vetëm ai që beson ardhmërinë, beson edhe të sotmen.
  Neruda


  Mos u lavdëro me të nesërmen, sepse nuk e di se ç'do të sjellë e sotmja.
  Bibla


  Sikur të jetoja edhe njëqind vjet, dita ime më e mirë do të jetë e nesërmja.
  Neruda


  E ardhmja i takon vetëm atij që harron urrejtjen dhe mbjell dashurinë.
  Gëte


  Dhëmbja e gjithë njerëzimit më pushton.
  Gëte


  Asgjë nuk na madhëron më shumë se dhembja e madhe.
  Myse


  Njeriu duron me lehtësi vetëm një dhembje, kjo është dhembja e tjetrit.
  Larishi


  Sa më lart që ngjitet njeriu në pemë aq më shumë dhembje ndjen kur bie që andej në tokë.
  Q.Bttxbeli


  Në qoftë se të zë ndonjë dhembje, qëndroi i qetë dhe pyete se çfarë kërkon prej teje.
  Geibëli


  Fati i popullit tim është fati im.
  P.Bogdan


  Fati është det pa brenga
  Suinburneu


  Fati nuk ekziston. Prandaj, të përpiqemi të jemi të lumtur edhe pa të.
  Luisi


  Nuk është e mjaftueshme t'i jepet fati njeriu, duhet edhe t'i shpjegohet si do shfrytëzuar.
  Katajevi


  Fati është si tregu: vetëm në qoftë se mund të presësh ulet çmimi.
  Montvia


  Njeriu është më i fuqishëm se fati vetëm derisa nuk dorëzohet. Kjo është rregull ushtarake.
  Remarku


  Fati nuk është vendi drejt të cilit udhëtojmë, por mënyra e udhëtimit.
  Taso


  Fati është shëndet i mirë dhe kujtesë e dobët.
  Shvajceri


  Në fat nuk ka partnerë.
  Franceze


  Shenja e njerëzve të papërvojë është se i besojnë fatit.
  Konradi


  Le të vejë fati në djall të mallkuar, me rëndësi është të mbes unë.
  Shekspiri
   
 17. arun

  arun Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Njeriu


  Njeriu është një qenie e pajisur me ndjenja të larta, e aftë për virtyt, e shtënë pas përjetësisë. Edhe në shpirtin e një njeriu në dukje si më i mjeri, madje, është e pranishme një klimë si ylber e formësuar prej idesë së pavdekësisë, pasionit për të bukurën dhe ndjenjës së virtytit, prandaj edhe lartësimi i tij gjer në arritjen e pavdekësisë varet prej zhvillimit dhe daljes në shesh të këtyre dhuntive në natyrën e tij.

  ***

  Njerëzorja te njeriu duhet kërkuar jo në trupin e tij shtazor e të vdekshëm, por në shpirtin e tij të shtënë e të pasionuar pas të përjetshmes. Prandaj ka ndodhur që, kur njeriu është trajtuar vetëm si trup duke iu mohuar ana shpirtërore, assesi nuk ka arritur të ngjitet në pikën e ngopjes dhe kurrë nuk ka mundur të kënaqet.

  ***

  Njeriu më fatbardhë e i lumtur është njeriu me ndërgjegjen gjithënjë të dehur me dëshirën dhe ashkun për përtej. Ata që e kalojnë jetën në errësirën e kufizuar, të ngushtë e mbytëse të trupit, edhe nëse ndodhen në saraje, në fakt janë në errësirë...

  ***

  Detyra e parë dhe numër një e çdo njeriu është ta zbulojë dhe njohë veten dhe, në saje të këtij zhvillimi cilësor, të orientohet kah Zoti i vet. Fatkeqët që nuk e njohin veten, pra, s’e dinë se ç’janë, për çka edhe nuk munden të krijojnë lidhje me Krijuesin e Lartë, jetojnë si hamallët që bartin, por nuk e dinë se ç’bartin dhe, po ashtu si ata, ikin nga kjo botë pa kuptuar gjë!

  ***

  Eshtë e vërtetë se njeriu në vetvete është një qenie e dobët, por është gjithashtu e vërtetë se, në saje të mbështetjes te Fuqia e Pafundme, zotëron një pushtet të jashtëzakonshëm. Sigurisht, është në saje të kësaj mbështetjeje që njeriu është një pikë uji e bëhet përrua, është një molekulë e bëhet diell, është një lypës e bëhet mbret!..

  ***

  Në atë masë që njeriu të bëhet i afërt me ekzistencën dhe librin e ndodhive e të njësohet me ta, në atë masë shfaqen në botën e tij të brendshme vezullimet e urtësisë. Për rrjedhojë, ai njeh esencën e vet, arrin aftësinë për ta njohur dhe ndjerë Zotin e, më tej, shkon e bashkohet me Të! Mjafton që kjo ecuri e ky udhëtim që kërkohet të realizohet në planin ideor, të mos jetë i varur nga mohimi dhe ateizmi!

  ***

  Njerëzit e vërtetë, aktet e përbashkëta me kafshët, vazhdimin e llojit dhe brezit, i kryejnë dhe plotësojnë me vetëdijen e detyrës dhe brenda kufijve të domosdoshmërisë. Kurse ata që jepen pa masë pas kënaqësive trupore, e ngushtojnë distancën mes tyre e qenieve të tjera dhe i cënojnë kufijtë njerëzorë!
   
 18. Guest

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Arun..vertete duhesh pergezuar..
  Ke hedhur goxha material.. /pf/images/graemlins/smile.gif

  Edhe Libri me i keq,ka faqen e tij te mire..
  Te fundit!!

  Goethe

  Jeta jone quhet Dashuri,dhe te mos duash eshte te mos jetosh..

  George Sand

  Njerezit Gjenial,jane rralle te rregullt,
  te rregulltit jane rralle Gjeniale...

  Albert Einstein


  Humor ist Mjekimi me i mire,qe nuk kushton,
  dhe me lehtaz merret...

  Populli (gjerman)

  Cfare dime eshte nje Pike,cfare nuk dime nje Oqean..

  Isaac Newton..
   
 19. William Wallas

  William Wallas Forumium maestatis

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  In generale accetto senza problemi le chiacchiere di tutti e senza problemi le lascio perdere.

  Se la gente capisse a cosa penso, non potrei più imbrogliarla.

  Solo le persone noiose si annoiano. Devono pungolarsi in continuazione per sentirsi vive.

  Io al cinema ci vado poco, il mio tempo lo so ammazzare per conto mio e non ho bisogno d'aiuto.

  Non mi piace rubacchiare. Voglio tutto o niente.

  Le due più grandi invenzioni dell'uomo sono il letto e la bomba atomica: il primo ti tiene lontano dalle noie, la seconda le elimina.

  A momenti mi sono scordato come si chiava. Ma dicono che è come andare in bicicletta; non si disimpara mai. Però è meglio che andare in bicicletta.

  Ogni tanto ho delle donne, ma non dura. Le donne sono un lavoro a tempo pieno. Bisogna scegliere.

  Non essere giù perché la tua donna ti ha lasciato: ne troverai un'altra e ti lascerà anche quella.

  Qual è la differenza fra un tizio che sta in galera e il tizio qualunque che incontri per strada? Il tizio che sta in galera è un perdente che ci ha provato

  Charles Bukowski !!!!
   
 20. Hey Joe

  Hey Joe Primus registratum

  Re: Aforizma, thenie te bukura, fjale te medha nga njerez te medhenj

  Ju nuk jeni normale !!!!!
   

Shpërndajeni këtë faqe