Fjalor Filozofik

Diskutime tek 'Hapësira filozofike' filluar nga Sweety el, 22 Jun 2011.

 1. Sweety el

  Sweety el Locus omnem


  Abstraksion.

  Latinisht, abstractio-shkeputje..
  Eshte nje nga format e njohjes.
  Abstraksion do te thote, shkeputje me mend e disa vetiva themelore te nje sendi nga vete sendi, si edhe vete rezultati i kesaj shkeputjeje qe eshte nje ide a nocion abstrakt, nje pergjithesim teorik.

   
 2. Sweety el

  Sweety el Locus omnem

  Abstrakja dhe konkretja!

  Latinisht. concrescere- rritet dendesohet mpikset.
  Konkretja ne filozofi ka dy kuptime.
  - komkretja si larmi e sendeve dhe e fenomeneve, e lidhjeve te gjitheanshme objektive midis tyre.konkretja eshte vete realiteti objektiv.
  - ne fushen e njohjes, termi konkret, eshte pasqyrimi ne menimin e sendeve dhe i fenomeneve reale, i lidhjeve dialektike midis tyre, eshte dije e thelle, e plote, e gjitheanshme,. Eshte teresia e percaktimeve.

  Termi abstrakt perdoret gjithashtu ne dy kuptime.
  - si shprehje e zhvillimit ja te plote te ketyre ose atyre aneve te sendeve, fenomeneve e te proceseve reale, si shprehje e realitetit te kufizuar,
  - ne fushen e njohjes, ky term perdoret per te treguar nje dije te njeanshme, jo te plote, te pazhvilluar.
  Keshtu dija abstrakte eshte e kunderta e dijes konkrete.
   
 3. Sweety el

  Sweety el Locus omnem

  Adekuate
  latinisht:adaequatur- barazohet,eshte ekuivalent
  Ky terme perdoret ne teorine e njohjes per te treguar se figurat subjektive,dijet qe fiton njeriu ne veprimtarinne praktike e njohese, jane adekuate d.m.th perputhen me origjinalin, me sendet e fenomenet qe ato pasqyrojne.

  Agnosticizem


  Greqisht - agnostos - i panjohshem.

  Eshte teori idealiste ne filozofi qe mohon mundesine e njohjes se botes objektive dhe te ligjeve te saja.
  Eshte rryme antishkencore, qe e hedh njeriun ne pasivitet.
  Kanti dhe Hjumi kane qene perfaqsues te kesaj rryme.

  Ekzorcizem

  Lirimi i shpirtit nga djalli

  Akcidence

  Veti e perkohshme, kalimtare, jo thelbesore e nje sendi

  Aksiologji


  Studim filozofik i natyres se vlerave dhe i qendrimeve vleresuese te njerezve


   
 4. Sweety el

  Sweety el Locus omnem

  Subjekt dhe objekt

  latinisht - subjectus - i varur, i nenshtruar.
  objectus - i parashtruar.  Me subjekt kuptohen njerezit veprues, me ndergjegje, aftesi njohese e vullnet, shoqeria njerezore qe njeh dhe vepron mbi objektin e njohjes.
  Objekt i njohjes jane sendet dhe fenomenet e realitetit objektiv.
   
 5. abs

  abs nuk e di...

  :skip::hidhu::duku::kerce::lojacak:
   
 6. Ehaaa ,, a nuk dini me fjale filozofike me germa te tjera me shkornjen A deri tek D u mbush teri neti oree ,, puaaa
   
  Megg likes this.
 7. Megg

  Megg Carpe Diem

  Sweety,a mund te di burimin,ku i ke marre,dhe a ka fjale te tjera..?
   
 8. adnarim

  adnarim Guest

   
 9. adnarim

  adnarim Primus registratum

  pse edhe ate hall ta qaj un
   
 10. Sweety el

  Sweety el Locus omnem

  çhall i qan???
   
 11. Sweety el

  Sweety el Locus omnem

  Burokraci


  Sistem sundimi e drejtimi ne kundershtim me interesat e masave te gjera.
   
 12. Sweety el

  Sweety el Locus omnem

  Jetersim


  Koncept qe karakterizon shnderrimin e produkteve te veprimtarise njerezore, te vetive dhe aftesive te njerezve ne dicka te pavarur prej tyree qe sundon mbi ata vete.

  Kunderti.


  Kategori qe sherben per te treguar anet, vetite, tendencat e kundertate levizjes e te zhvillimit te sendeve e te fenomeve.

  Neotomizem
  doktrime filozofike zyrtare e kishes katolike qe mbeshtetet ne teorine e Akuinit.

  Filozofia neonomiste eshte baza ideore e klerikalizmit.
   
 13. Sweety el

  Sweety el Locus omnem

  Mekanicizem


  Botekuptim qe apsolutizon nje nga format e levizjes se materies, levizjen mekanike dhe qe synon te shpjegoje fenomenet e natyres dhe te shoqerise me ligjet e mekanikes.

  Etike.


  Teoria mbi moralin,mbi prejardhjen dhe zhvillimin e tij,mbi rregullat dhe normat e sjelljes se njerezve.

  Utilitarizem


  Teori etike, sipas se ciles, ne baze te sjelljes njerezore qendron dobia personale.

  Socializem Utopik -Eshte etap parashkencore e zhvillimit te doktrines mbi shoqerine.
  Utopik (greqisht do te thote pa vend, pra dicka qe smund te realizohet). Ky term u perdor per here te pare nga Tomas Mori
   
  Solaris likes this.
 14. shahin gashi

  shahin gashi Guest

  totaliteti
   
 15. ooo

  ooo Guest

   
 16. Aimilius

  Aimilius Forumium maestatis

 17. Airbourne

  Airbourne Papirus rex

  IDIOKRACIA......

  ose IDIOTE(A)KRACI,eshte nje forme qeverisjeje, ne te cilen DEBILA(E)T <udheheqin> te <zgjuarit>,ose konkretisht i BUDALLALLEPSIN ose me drejte i................SUNDOJNE keta te FUNDIT.
  Prototipat i gjene ne TROJE.
  Diten e mire!
   
  Hank likes this.

Shpërndajeni këtë faqe