Lakimi i emrit

Diskutime tek 'Blogosfera Shqiptare' filluar nga Albforumi, 4 Nov 2009.

 1. Albforumi

  Albforumi Primus registratum

  Lakimi i emrit

  <p align="center">Lakimi I emrit</p>


  Të rikujtohemi:</p>  Në temën e kaluar emrat shkolla dhe nxënësi kishin marrë forma të ndryshme nëpër rasa, prandaj themi kështu:</p>


  Ndryshimi I emrit nëpër rasa në numrn njëjës dhe shumës ne trajten e shquar dhe të pashquar quhet lakim

  Mësojmë :</p>  Emrat e gjinisë femërore dhe mashkullore në trajtën e pashquar dhe në trajtën e shquar nëpër rasa marin mbaresa të ndryshme.</p>


  Në bazë të mbaresave që marrin në rasen emerore në numrin njëjës , në trajtrën e shquar emrat ndahen në tri lakime që janë :</p>

  Lakimi I parë: përfshin emrat e gjinisë mashkullore që marrin mbaresën i.p.sh. lapsi, mësuesi, shkumsi etj.
  Lakimi I dytë: perfshin emrat e gjinisë mashkullore që marrin mbaresën u p.sh. ujku, bariu, peshku, zogu etj.
  Lakimi I tretë: perfshin emrat e gjinisë femërore që marrin mbaresën a. p.sh. shtëpia, lulja, klasa etj.  </p>


  Ushtrim:</p>


  Në këtë tekst gjeni ermat dhe ndani në lakime sipas mbaresave.</p>


  Visari luante në një kënd të rrugës.Befas praën tij u ndal një zog.</p>


  Visari vrapoi nga ai. Zogu u frikësua dhe deshi të fluturonte, por nuk mundi.</p>


  Dikush ia kishte plagosur krahun. Zogu perpiqet të ikte, të fluturonte.</p>


  -         Mos u frikëso- I tha voglushi. Visari u përkul e kapi zogun dhe filloi ta ledhatoj nga koka.</p>


  ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________</p>
  <p align="center">
  <p align="center">
  <p align="center">
  <p align="center">


  Detyrë:</p>


  Në fletorën e detyrave të shtëopisë shkruani nga pesë emra për secilin lakim:</p>


  ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________</p>


  Gjuhë:</p>


  Mësojmë gjuhën tonë</p>


  Tema 3/5</p>
  <p align="center">Lakimi I emrit ( ushtrime)</p>
  <p align="center">


  Te rikujtohemi:</p>  Emri lakohet në numrin njëjës dhe shumës në trajtën e pashquar dhe ne trajtën e shquar.Tani do të ushtrojmë lakimin e emrit.

  a)      Lakimi I parë:</p>
  <p align="center">Trajta e pashquar</p>


  numri njëjës                                numri shumës</p>


  Emërore               një laps                                          ca lapsa</p>


  Gjinore                  I(e) një lapsi                                  i(e) ca lapsave</p>


  Dhanore                 një lapsi                                         ca lapsave</p>


  Kallëzore              një laps                                           ca lapsa </p>


  Rrjedhore              prej një lapsi                                  prej ca lapsash</p>


  </p>


  </p>
  <p align="center">Trajta e shquar</p>


  numrin njëjës                          numrin shumës</p>


  Emërore                 lapsi                                             lapsat</p>


  Gjinore                    i(e)lapsit                                      i(e)lapsave</p>


  Dhanore                   lapsit                                           lapsave</p>


  Kallëzore                lapsin                                           lapsat</p>


  Rrjedhore                prej laspit                                    prej lapsave</p>


  </p>


  </p>


  b)      Lakim I dytë :</p>
  <p align="center">Trajtat e pashquar</p>


  numrin njëjës                            numrin shumës</p>


  Emërore                  një shok                                       ca shokë </p>


  Gjinore                     i(e) një shoku                             i(e)ca shokëve</p>


  Dhanore                    një shoku                                     ca shokëve</p>


  Kallëzore            një shok                                              ca shokë</p>


  Rrjedhore             prej një shoku                                  prej ca shokësh</p>


  </p>


  </p>
  <p align="center">Trajtat e shquara</p>


  numri njëjës                                  numri shumës</p>


  Emërore             shoku                                                 shokët</p>


  Gjinore                 i(e)shokut                                         i(e)shokëve</p>


  Dhanore               shokut                                                shokëve</p>


  Kallëzore             shokun                                                shokët</p>


  Rrjedhore             prej shokut                                       prej shokëve</p>


  </p>


  </p>


  </p>


  c)      Lakimi I tretë</p>
  <p align="center">Trajta e pashquar </p>


  numri njëjës                                numri njëjës </p>


  Emërore                  një nxënëse                                 ca nxënëse</p>


  Gjinore                    i(e)një nxënëseje                          i(e)ca nxënëseve</p>


  Dhanore                   një nxënëseje                            ca nxënëseve </p>


  Kallëzore                 një nxënëse                                 ca nxënëse</p>


  Rrjedhore                 prej një nxënëseje                     prej ca nxënësesh</p>


  </p>


  </p>


  </p>
  <p align="center">Trajta e shquar</p>


  numri njëjës                           numri shumës</p>


  Emërore                  nxënësja                                  nxënëset</p>


  Gjinore                    i(e) nxënëses                           i(e)nxënëseve </p>


  Dhanore                    nxënëses                                 nxënëseve</p>


  Kallëzore                 nxënësen                                 nxënëset</p>


  Rrjedhore                 prej nxënëeses                       prej nxënëseve</p>


  </p>


  </p>


  Shënim:</p>


  Kështu lakohen edhe emrat : peri, freri, druri, mulliri, dushku, bregu,shtogu,qiriu,njeriu,ideja,foleja,shtepia, lulja etj.</p>


  Detyrë:</p>


  Në këtë strfoë gjeni emrat dhe tregoni në cilin lakim bëjnë pjes:</p>
  <p align="center">Ylli I vogël lartë në qiell</p>
  <p align="center">duke parsi zjarr në pyll;</p>
  <p align="center">sipas dheut larg qëndron</p>
  <p align="center">xixa-xixa-xixëllon</p>


  Pasi ti gjeni emrat në fletoren e detyrave të shtëpisë lakoni ne trajten e shquar njëjës dhe shumës, emrat e vargut te parë, kurse në trjatën e pashquar njëëjs dhe shumës ëmrin e vargut të tretë.</p>


  Ushtrime në klasë:</p>


  Në klasë se bashku me mesuesen caktoni një tekst nga libri dhe emrat që aty do të gjeni ti nxirrni në derrasë dhe ti klasifikoni sipas lakimit ( mundet te ndahet teksti në pjesë
  Ky artikull eshte marre nga: http://www.shqypnia.com/?p=232. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.shqypnia.com/?p=232
   
  Dreamer likes this.
 2. Poshnjari

  Poshnjari Forumium praecox

  Fjalor shqip shqip eshte nje faqe e dedikuar gjuhes shqipe aty mund te gjeni me shume hollesira per lakimin e emrave.
   

Shpërndajeni këtë faqe