Peizazhe fjalësh të shkëputura nga librat që keni lexuar.

Diskutime tek 'Letërsia' filluar nga Ian, 6 Nov 2002.

 1. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  Ndoshta duhet thene se copezen e kam perkthyer nga nje botim italisht.
   
 2. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  Elfriede Jelinek.

  Re. Shtëpi.
  Lindi si një tekst për teatër, si një monolog. U shkruajt një vit para se të ndodhte bashkimi gjerman dhe me një mozaik letrar e gjuhësor autorja shpreh pjesët më tronditëse të idealizmit gjerman.
  Po jap disa fragmente të shkurtra duke e pasuar me vonë me përkthime të tjera.


  Nga jashtë, plotësisht: këtu ne
  përfytyrojmë, të jemi, përherë. Dhe ja
  në mes, për një grimë. Të shenjtë, të shndritshëm në
  terrinë. Çdo herë të harruar, kur edhe një i
  vetëm kujtesë për ne shërben, përtej një
  kohe. Prej vite e vitesh në anë të
  udhës fshehurazi për ne flitet. As edhe
  e përfytyrojmë! Ç’ndiesi
  kënaqësie, natën mbi ura kur udhëton
  të autostradave tona ndërkohë atje
  prej mjediseve pasqyron : ende njerëz si ne !
  Vezullim, i shndritshëm vezullim. Figura, të huaj
  baras me ne, udhakonjës, dikojnë në
  vendqendrime autobuzësh, duke u shpërndarë
  andej këtej, dhe si shiu që
  herët këpucët qullos lëshohemi midis
  tyre. Ose, prej një kryqëzimi rrugësh
  ku një ditë të bllokuar ndalojmë,
  lumë njerëzie. Asgjë është atje, e pra gjithë është
  e mbushur prej gjurmëve tona. Të tjerë mbrrijnë,
  por ne nuk jemi veç hiçgjësë ! Rëndohet
  koka tonë, rëndohet prej peshës tonë.
  Të udhëtosh kështu : është kjo që na bën
  të veçantë. Shina pafund mundin mirë
  të ngërthehen, ne, në shtigje fort të shënuar,
  shtrihemi para syve tanë dhe të tjerëve
  udhëtarë. Tashmë në shtëpi jemi dhe çohemi
  të qetë.

  * * *

  Të ngrihet një shtërngatë, u mbështjelltë viti me
  ftohtësirë, dritë atëhere mbi kokat tona u lartoftë,
  jemi nga ne. Ku është jeta, përndryshe? Bukur
  me veten të jesh. Si në një ditë feste kur
  fshatari herët shkon, arën
  vëzhgon, kur vetëtima ftohëse
  ranë prej natës së përvëluar
  vijuar, dhe ende sëlargu gjëmimi
  jehon. Ngjethemi për të tjerë. Në
  rrugët e sheshta shkojmë. Pa
  dredhuar, meqënëse vetes i takojmë.
  Sërish lumi kthehet në shtratin e
  tij dhe toka e freskët rigjelbëron. Bukur është
  të jesh e mbetesh me veten, zjarr hyjnor tashmë
  ushqen bijtë e dheut dhe nga ne bujtin
  në shtëpinë e shkretuar. Jemi. Jemi.
  Vetëm jemi, bukur është megjithatë nga ne.
  rrufeja e mirëfilltë e atit nuk na asgjeson –
  dhe ja, të pështjelluar, pjemarrës të dhimbjes
  së më të fortit, ai shtrihet në stuhitë
  që Zoti lëshon, që ne na ngjason,
  ne na ngjason. Në shtëpi jemi,nga ne.
  Shpëtuar. Edhe të vdekurve drita u shkëlqen,
  por ne bëjmë çeltirë atje posht, madhështore
  lulishte. Liria, e vetmja vërtetësi e
  shpirtit. Në ne kemi qendrën dhe
  banesën tonë. Le të na kërcënojë era e
  veriut, në gjethësirë nuk biem prej
  degëve. Ulur rrimë. Qeshim
  të qetë. Në shtëpi. Nuk kemi një masë
  jashtë nesh, e kemi marrë: është në vetveten
  tonë dhe me vetveten tonë. Liria.
  Lënda ka përbërjen e saj jashtë vetes,
  por shpirti është Qenia me vetveten. Baras me
  ne. Baras me ne. Të jesh në shtëpi. Me veten.
  Të vazhdosh e parashikosh! Dhe çfarë
  pamë, shenjtërinë, është fjala jonë. Madje
  edhe sikur gjatë natës të ndalojmë, në
  mërgimin tonë të qetë do presim, buzëqeshur
  mes nesh. Me njëri tjetrin duke u mësuar,
  në bashkësi jetuar. Në ne besojmë.
  Në shtëpi të jesh, kur gjëra të larta
  shestohen, dhe ja sërish
  shenjave, veprimeve të botës zjarri u bie. Dhe
  ne, në dukje shërbëtorësh, edhe pse
  zotër, ne, vetëtimë e timbrit
  të urdhërit, jemi njohur. Në shtëpi dhe
  prej aty tu hedhësh të tjerëve një vështrim, ballit
  të tyre pashprehje, të groposur në dhe’ si
  flori, jo-vdekur, por ne jemi në shtëpi,
  ngado që të drejtohemi midis qiellit e dheut,
  të parët ndër popuj. Mendim i shpirtit
  kolektiv, që sëfundi në qetësi përfundojnë,
  janë në shpirtin tonë. E dëshmojmë: këtu
  jemi.
  Ne-së i përkasim.
   
 3. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  Pjesa është vazhdim kronik, dua të them i drejpërdrejtë. Por njëherësh duhet të pohoj se asnjë tekst, nga ato pak përkthime që kam bërë nisur nga dëshira ime, nuk më ka krijuar kaq vështirësi. Ndoshta kjo, ngaqë autorja ka “luajtur” me gjuhën, aq sa shpesh duhet ta shikosh vargun mirë për të gjetur me intuitë kuptimin e ta hedhësh vetëtimthi ndryshe përpjekjet për ta limuar e dëmtojnë, ndodh ngaqë njeherësh krijohet përshtypja jo e saktë sikur gramatikisht çalon. Pikërisht këtë ka bërë autorja të krijojë një vështirësi të tillë e cila kur i shtohet vështirësisë së ideve e tekstit, shumfishohet. Jelinek kur komenton vetë krijimin dhe mendoj se është i domosdoshëm sepse një fije e hollë e ndan prej keqkuptimit, thotë se ka marrë vargje nga Holderlin (emri shkruhet me umlaut, por unë nuk kam një të tillë në tastierë) dhe se pikërisht ato vargje diktojnë edhe ritmin dhe e përflak me muzikalitet krijimin. Sikundër kam thënë në pak fjalët prezantuese, autorja citon edhe nga filoziofia e Hegelit, Fihtes, Heideger –it. “Gjermania, thotë autorja, është “populli i filozofëve”, populli më filozofik dhe teorik, ndaj mund të matet historia vetëm me metrin e filozofëve…

  Re. Shtëpi.
  (Vijim)


  Jemi nga ne. Sipas ligjeve të përjetëshme
  entusiazmi, e gjithçkasë krijuese, prej të shenjtit
  kaos prejardhur si një kohë rinohet.
  Lart na tërheqin e kotësisht
  ribiem, mbyllur nga mure të një
  burgu, jemi këtu megjithatë. Pak vlen
  çfarë mbi kokat tona varet. Këtu
  jemi. Banesa tonë, prej gjuhës tonë
  rimbushet, që mbi ne sikurse natyra
  çlodhet, që ne djepi. Gjuha dhe jeta dhe
  ç’mbetet s’vlen. Rrëzëlluar, në mes të
  dhimbjes qendrojmë. Ngrihemi, meqë
  e gjithë pritja dhe durimi i kotë qe, dhe si plepa
  begatojmë. Fjala tonë mjafton.
  E megjithatë, vitet e popujve, kurndonjëherë u hodhi atyre
  një sy vdekësor? I kemi bërë ne më të
  shkurtër, nëse janë më të thellë përulen, prania
  tonë nemit këngët e tyre më të
  mekura? Nëse pranisë tonë tërë shend
  fundin dëshirojnë – edhe pse qetësisht qendron
  në mërgim të frikshëm, ndaj pranisë sonë?
  Kur të gjithë ata që një kohë
  qamë, kur qytetet tona të bardha,
  të hapura dhe zgjuar, përplot me flakë të dëlirë
  do të jenë dhe mbi të tjera do ta zbrazin, aty ku
  muzat banonin -. Ne jemi ne. Ngjeshur
  tepër madje, tepër ngushtë kufijtë tanë, përtej tyre
  lëshohemi, gufojmë sikundër tingulli prej
  gjoksit, të tjerëve as edhe një vështrim u
  lejojmë. Ne jemi ne dhe nga gjithë vendet
  të tjerët dëbojmë. Shpirti kullon nga
  balli. Ngushtë tepër madje, koha
  e jetës sonë na kufizon. Lindorët se
  përfillin. Ata dinë vetëm se një është
  i lirë, por pikërisht një liri e tillë është thjesht
  vullnet, shfrenim, topitje dhe afsh,
  butësia një rast. Por ne por ne por ne.
  Ne, të dashur! Dhe askush, kështu duket, nga
  balli ëndra mund të na mënjanojë! Por ne
  shkëlqyeshëm, ne edhe pse të varfër në veprime e përplot
  në mendime! Ne! Por mbrrin, sikundër mbrrin
  shigjeta prej resh, prej mendimesh ndoshta veprimi,
  plot gjykim dhe maturim? Ndjek ndoshta
  fryti shkrimin e qetë, si errësimi
  gjethen e pyllit? Dhe heshtja në popull, është
  ndoshta dalldia që festës i paraprin? Ose
  qetësia para stuhisë? Apo
  era që kumton shtërngatë? Përndryshe – kush
  na përze prej këtu, kjo është banesa
  tonë! Këtu jemi në shtëpi!
  Me ngulshmëri zërin e çojmë, kurrë
  nuk zhytemi në gjumë. Na pret. Pa
  emër, pa lotë katandisen të tjerët. Me
  të drejtë këtu jemi! Në lugjet tona
  zemra tonë na këndell jetën. Ne
  ecejakët, megjithatë kthehemi! Ne
  të mësuarit, shkuam më tej nga sa
  dëshiruam, por rikthehemi! Përtej
  shikojmë, nuk i trembemi fqinjit, kryet
  shkelim. E padëshiruar është jeta e të varfit e
  dëshpëruar dhe prej ndëshkimesh akullsuar, por ata janë
  në shtëpi. Atyre u takon, me durim ndjekin
  rrugën e tyre. Dhe koha përparon. Në
  luginat tona na këndell zemra
  jetën. Ne, ecejakët. Po kur edhe
  vlerësohet historia si një thertore, në
  të cilën lumturia e popujve, urtësia e
  shteteve dhe virtytet e pjestarëve kanë qenë
  flijuar, me përsiatjen lenton
  nevojshmërisht pyetja: kujt, cilit
  fund kaq, të panumërta viktima i kanë qenë
  flijuar? Kush filloi? Mallkimin kush e
  solli? Ata që të parët humbën çdo
  arsye, baballarët tanë, nuk e dinin,
  por e dëshiruan: në endje shpirti i tyre i çoi.
  Të shqetësuar grahin, me kaosin ngjasuar, kushtet
  e një race tharmuar. Dhe
  zbaviten me ta, buzëqeshur tinëzisht. Dorën
  ia zgjatim fqinjit, për ta drejtuar
  të ecurën e tij drejt shtëllungash pluhuri dhe për
  tu ulur në të kaluarën e tjetrit e mbi të pushuar. Për hapësirë
  nevojë kemi. Për lavdi kemi
  duhuri! Nuk jemi ende gatitur. Na
  pret, s’jemi të lindur dje. I gëzuar fluturon
  udhëtuesi drejt shtëpisë, në lumin e qetë, prej
  ishuj të qëmotshëm duke u kthyer, kur të jenë të
  korrat. Kështu kthehemi në shtëpi,
  kur edhe nozullimet kanë qenë baras me
  dhimbjet. Ju brigje pa çmesë, që
  plotësisht ne na përkisni, dhe një tetor i
  artë shndëron në këngë ofshamën e
  një populli të braktisur. Nga ne jemi, në shtëpi.
  Egoizmi mbi rrjedhën e qetë prehet dhe prej aty
  në siguri gëzon të pështjelluar masë gërmadhash
  pamjes larguar. Të tjerët nuk kanë
  mbi truallin e tyre asnjë pushtet. Me
  hedhjen e pompave tona i
  pastruam. Dinakë rrimë në vendet e tyre dhe të bardhë
  janë sytë tanë. Na pret. Të nderuar
  kufij të siguruar, shtëpi e nënës, përqafime të
  të dashurve vëllezër shpejt na përshëndesni duke
  na pranuar, sepse, si midis fashash, zemra
  tonë u shëroftë. Kurora e pemëve
  përshkruan hapat tona të gëzuar. Mbi ne
  qetësisht rrjedhin dita e nata,
  të strukur vlerësojmë vetveten dhe çfarë
  të tjerët na shkaktuan. Na gazmojnë figurat
  e mugëta të fqinjëve. E pra, në
  gjokset tona, me një pus ngjasojnë, tkurremi, thirrmë
  e shumuar mijëra herë, duke shkulur
  një ndjenjë shkatërrimtare, e ftohtë si
  teh. Ja të tjerët! Zbojini, derisa
  të bëhen kujtim i ditëve të lumnuara.
  Duhet t’ia japin shpirtin Zotit! Si
  shishe të boshatisura pikojnë mbi
  truallin tonë, që thith dhe pështyn jo-të vdekurit.
  Larg jehon ende gjëmimi tonë.
  Këtu ne jemi. Atje të tjerët janë. Por jo
  ne, jo ne. Ne-së i përkasim. Dhe
  të pafajshëm, si fëmijë, duart tona
  janë përherë.


  Të drejtat e përkthimit janë të autorit
   
 4. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  Re. Shtëpi.
  (vijim)

  Negrët, le ta themi, janë për
  tu renditur si një komb foshnjash,
  e cila nuk çliohet prej të vetit
  paragjykim, as qëllime dhe as
  synime. I shesin dhe lejojnë
  të shiten, pa e vrarë mendjen se kjo
  është të paktën e drejtë apo jo. Nuk u mbahen vlerave
  shpirtërore ndaj të cilave janë të ndishëm, që vetëm
  sa përshkojnë kalimthi mendjen e tyre.
  Pa asnjë vetëdije begatojnë
  anës lumenjve të tyre. Ah, sa i brishtë është njeriu! Ende
  nuk është mjaft që të lartuar mbi shumën e
  jetës në erë ne fëshfërimë. Në lartësi kemi
  qenë çuar, midis resh, ne heronjtë e rinj,
  faqe më faqe, pa mundim, kumbues
  të këngës sonë. Dhe tashmë jemi
  sërish në shtëpi, dikton vepra
  tonë një diell më paqësor. Posht janë të
  tjerët, në tejësirën e luginës. Por ne, por
  ne! Sërish jemi në shtëpi, flejmë e
  me qetësi ngjethemi në ftohtësinë e
  rrymës, veçse në shtëpi. Kopetë ngrihen
  si rëndom nën zërin e të panjohurit, pyjet
  trazohen, fusha këngë rikumbon
  thellë shpirtit të lumit, dridhet
  ende shqetësohet shpirti në zemrën e
  dheut. Por ne gjithçka e lemë të pushojë në
  përjetësi. Sërish çohemi sidoqoftë. Këtu
  jemi në vendin e duhur dhe me zell
  dashurie përkujdesim ne veten. Ne nuk jemi të
  tjerët. Jemi në ne madje edhe Zoti
  rri jashtë, gjëmon dhe nuk është i njohur.
  Nuk kemi nevojë. Për shpirtin
  tonë Zoti duhet të jetë më shumë se një qenie
  gjëmuese. Na shoqëro dhe na përkit ose
  mund të rehatohesh. Vetëm për ne kemi
  nevojë! Asgjë pra midis negrëve udhëheq
  ndërgjegjen e vlerave shpirtërore. I pari
  objekt çfardo që ata ngrehin gjenialisht,
  një kafshë, një pemë, një gur, bëhet
  fuqia e tyre. Ne jemi ne! Zoti, atje në
  lartësi na përket. Neve vetëm vendet e
  shpëtimit, jo të tjerëve. Ose
  mund të rehatosesh. Zezakët. Jo vetëm në diçka
  të ndryshme prej tyre, por në gjithçka,
  pavarësisht, vullneti mbetet
  padron i përfaqësive të tyre. Por
  ne, AI na bekon, meqënëse na njeh dhe
  vetëm ne-së i përket. Po përse flenë
  bijtë e malit? Nuk njohin
  tërpo lajmësit e Atit? Le të vinë nga ne!
  Megjithatë, nuk do të ishim ne, kujt
  do t’i zhuritej gjoksi, përtejon çdo
  gjë fryma e Zotit, por jo ne! Ne
  e ndalim që ëndra tonë të mos
  mbarojë. Dhe diçka gufon prej thellësisë
  kur në lartësi mbi shkëmb flejmë. Ne,
  të Pranguarit, shelbohemi në tërbim.
  Dhe me krahë dashamirësie, qiellin
  stivojmë mbi shpatullat tona. Dhe si
  furi shkatërrojmë fshatin pranë, ku të tjerët
  rritur janë. Duhet të ikin!
  Ne vetëm jeta na ndriçon truallin e përjetshëm.
   
 5. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  (vijim - per miken time Ana duke i uruar qe te dale ne siperfaqe sa me pare)

  “Unë nuk besoj që prej Gjermanisë mund të ketë origjinë një katastrofë si ajo që shkaktoi Reich(u) i tretë”. Ka thënë autorja e veprës edhe pse bashkimi i Gjermanive për atë mbetet diçka që shkakton shqetësim, sërish ajo është e bindjes se duke u zhvilluar shumë ekonomikisht, zbehet dëshira e popullit për të përcjellë syte te oborri i tjetrit. DiLka që mund ta kenë si pronësi tashmë ata popuj të cilët nga pikpamja ekonomike janë të varfër dhe ndoshta këtu aludohet për popujt sllavë. Pra një rrjedhje në të kundërt, ndryshim kahu.
  "E më tej në lindje gjejmë kombin
  sllav, ne s’jemi ata ! Nuk jemi ata!"...

  * * *

  Në këtë mënyrë Perandoria gjermanike
  përuron të katërtin çast të historisë së
  përgjithëshme : krahasuar me moshën e njeriut,
  ajo përkon me atë të pleqërisë. Gjithmonë kemi qenë këtu! Mosha
  e vjetërsisë në natyrë barazuar është me
  dobësinë, por, mosha e pleqërisë së
  shpirtit i barasvlen pjekurisë së tij të përsosur,
  ku ai, përsa shpirt, i rikthehet
  bashkësisë. Jemi nga ne, zotërimi tonë.
  Të kënaqur urtohemi në afshin tonë dhe
  I kthejmë qiellit vështrimin, çfarë
  mbrrin. E dimë, meqënëse në truall
  rrënjët i kemi. Gjithçka vërvitim, si
  fëmijë, në humnerë lëshojmë gurë,
  nga shkëmbi në shkëmb. Ku mund të
  vendosemi, kudo të dëshiruar mbi tokë, nëse
  jo këtu, nëse jo këtu. Mirë bën dheu që
  ngrin. Në fund për të çuar kemi një të gjatë
  udhëtim. Derisa të jemi nga ne, por pastaj,
  por pastaj, por pastaj synimi ynë ne jemi.
  Dhe jemi këtu. Mbrritur. Në terr banojnë
  Shqiponjat, dhe pa frikë ne fëmijët
  përcillemi në shtigje të humbur përtej greminës.
  Pra, meqë kulmet e kohës
  grumbulluar në përrethsi, dhe më të dashurit
  banojnë në afërsi, duke u stërmunduar
  maleve që mes tyre janë më të larguar ose ujrash
  mitare, rrjedh me ngut nëpër
  duar, kështuqë më e mira u nozullua. Ne
  i përkasim vetvetes dhe çdo gjë
  e ruajmë. Mbi gjithçka flemë, por një ditë do të
  ngrihemi. Në shtëpitë e të huajve shikojmë,
  hetojmë çdo gjë dhe ne vetë pranojmë.
  Na përket neve. Vetëm prisni! Çfarë
  syri përqafon na takon. Relative është
  zgjatja e kohës, dhe përjetësa
  veti e shpirtit. Për atë nuk ka
  një përzgjatje të mirëfilltë, dhe ne jemi ne
  dhe këmbëngulim, ende jemi larg, por
  do të jemi mjaft shpejt, ëngjëlli i historisë.
  Vazhdojmë, në vagëllimë, ku
  mbrrijmë, në pyllin hijeshumë, midis
  prrenjve të atdheut. Na pret. Ne!
  Askurrë s’kemi për të njohur vendet, por shpejt, në
  shkëlqim të ri, enigmatik, mbështjellë prej
  tymit të artë, vring rritur,
  begaton një vend që nuk e njohim. Dhe e
  marrim. Papritur të huaj
  jemi. Por e marrim. Papritur
  e marrim. Të verbuar njëri tjetrin kërkuar,
  nga të huaj rrethuar. Tashmë jemi këtu.
  E më tej në lindje gjejmë kombin
  sllav, ne s’jemi ata ! Nuk jemi ata!
  Një pjesë e tyre prej arsyes perëndimore
  ka qenë pushtuar. Megjithatë kjo masë
  mbetet tërësisht e përjashtuar nga
  përfillja tonë, ngaqë ajo nuk ka plluskuar
  deri më sot si një çast mëvetësie në
  ndarjen e formave që arsyeja në botë
  përvetëson. Nëse do të ndodhë më pas
  nuk na intereson, meqënëse në histori kemi
  të bëjmë me të kaluarën. Ne nuk jemi
  enigmë për ne. Duke fjetur
  ndodhemi në këtë luginë, që na strehon si
  një djep. Si pendë, flladet na
  fërgëllojnë përreth, një Perëndeshë duket
  se kujdeset për ne, o miq! Qendroni, meqënëse si
  ne ju nuk jini. Atëhere rizgjohemi dhe
  soditim vetveten si një lumturi
  e lindur tani. Dhe si një libër i bukur, që
  ëmbëlsisht shpirtin pështjellon, shtrihemi
  sytë tanë të hapur. Ndonëse
  përtejojmë në thellësi, nuk mund të kuptojmë
  ne dhe gjestet tona. Tashmë
  prej kohësh ka marrë zjarr trualli tonë, që
  brenda vetes na pret dhe sërish na rikthen. Ne
  nuk na është dhënë të pushojmë në një vend ose në një
  tjetër. Trualli në vetvete nuk na nxë dhe përsëri
  na rikthen. Sfida e jetës
  prej çastit na largon, edhe çfarë është e
  ulët një therror e kërkon, e megjithatë
  i rikthehemi shpirtit të besuar që
  Perënditë, në gjuhën tonë bota na
  shpjegon. Që ne na takon. Dhe asnjë fshehtësi
  nuk mbulon nëse jo vetëm fshehtësinë e
  bukurisë tonë, që prej vetvetes duhet të jetë
  vëzhguar. Tashmë jemi këtu, shkronja të vulosura,
  të vdekura, në pluhur. Dhe ende shpërthejmë
  prej dheut, fëmijë të përjetshëm që ulen mbi
  karrige e ndjenjëse, të mbytur prej
  tingujve tanë, që ne i bëlbëzojmë. Dheu
  nuk na merr. Ç’është hapësirë e kërkojmë
  dhe e pushtojmë. E marrim. Dhe na pret
  për gjithmonë.
  Jemi nga ne, prej dheut shkulur. Mbi
  dhe’ të çlodhemi na është mohuar, edhe të mbuluar
  të pranishëm jemi, dhe kthehemi,
  kthehemi! Dheu është vendkalimi tonë
  drejt fundit të kohëve. Fundi i historisë, ne na mungoi. Mbrrin
  megjithatë mbi ne Historia, e marrë mbi të vetat
  binarë. Përse nuk vdes? Çfarë kemi bërë?
  Përse një dorë prej varrit del? Dhe na
  shenjon? Në harresë duam të biem. Vetëm
  nga ne jemi në shtëpi. Por më të verbrit
  fëmijët e Zotit janë, ngaqë njeriu strehën e tij e
  di dhe egërsirës ku të ndërtojë iu
  mësua; në shpirtin e tyre të papërvojë fëmijët
  e Perëndive fajtorë janë sepse s’dinë
  ku duhet të mbrrijnë. Në fakt, siç filluam,
  mbetemi, qoftë edhe sikur të rëndojnë nevoja
  dhe disiplina. Më e shumta i dedikohet ardhjes,
  dhe rrezes së dritës që foshnjen e lindur
  kthjellon. Këtu jemi, nga një prehër i shenjtë
  lindur të lumturuar, në qytete nga ne
  themeluar. E megjithatë çlodhja në truall na është
  mohuar. Historia tonë ajo e të vdekurve është,
  derisa dheu përgjithmonë të heshtë. Nuk
  na pëlqen, si fëmijëve të tjerë, të qajmë në
  shpërgenj. Duke qeshur, gjarprinjtë dërmojmë
  dhe posht kërcejmë sëbashku me prenë. Dhe nëse
  në nxitim, një më të fuqishëm forca tonë
  nuk zotëron, duke na lënë të rritemi, si
  vetëtimë e çajmë dheun në të cilin
  të paqetë prehemi, dhe të Namatisurit
  pyjeve mbrapa nesh arratisen e, duke shembur,
  malet. Jemi këtu. Mbrritur,
  pushojmë. Askush nga jeta e ankthshme
  nuk na kursen. Në strofullën e tij ujkun
  kërkojmë. S’mund të mungojë, besohet, flitet
  për gjithë sa e shenjtë është dhe e madhërishme:
  virtyti, nderi, gruaja, fëmija, jeta.
  I qendron në fakt, lisi i ligështuar dhe vdekësor
  furtunës, por e shëndetëshmja ka rënë,
  meqë kurora e tij është e dhënë. Jo
  çdo goditje njeriu përballon, dhe është
  lejuar të humbojë atij që nga Zoti është
  pranuar, kështu unë besoj. Ne, ne njerzit
  patjetër për para nuk biem, as edhe
  për të rënë në sy. Këtu jemi, e
  në tokë depërtojmë, si uji. Nga
  shkëmbi në shkemb vërvitur, për shekuj posht,
  në paqartësi.
   
 6. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  Vijim kronik...
  Duket se për autoren dhe për fatin e kombit gjerman endja brenda qenies është shumë më e rëndesishme se sa ajo që shtrihet përtej si një hapësirë reale e cila nuk qendron kurrë në ekulibër e që shpesh ushqen iluzione vrasëse, prej të cilave ka vuajtur shpesh kombi gjerman, si një paracaktim ose më mirë parathënie që ndryshon vetiu, ndërkohë që çfarë mbetet e pandryshuar është të qenët identik me veten, gjë që e shndëron errësirën në një altar ku flijohet çdo gjë e destinuar për Atdheun dhe ku ngjizet lënda e duhur e identitetit në një kryqëzim të pandalë jetë-vdekje.

  * * *

  Shko te miku tënd i parazgjedhur, te ai është një
  njeri, e njoh! Por kthehu! Ose
  rreshtohuni, rreshtohuni mes arradhesh,
  për të mos qenë tona një vdekje
  e ulët! Nuk pëlqejmë një rënie të kotë, por
  e dashur na është për Atdheun të biem në
  altarin e flijimeve, derdhni për Atdheun gjak
  zemre – dhe shumë shpejt do të ndodhë! Midis
  jush, o të dashur! Midis jush që më deshët dhe më
  mësuat të jetoja e vdisja unë mbrrij!
  Dheu të gjithëve na pranon, është me trupin tonë
  nginjur, edhe njëherë për ne i fituar.
  Na lini të ulurijmë, sepse duam
  të rilindim! Prej dheut të premtuar, pasi
  të kemi përzënë natën. Na përket! Këtu
  banojmë! Vëllazëria është këtu posht, dhe
  zbresin kumtarët e fitores. Të gjallë atje lart,
  o Atdhe, ne, këtu posht, ty
  të përkujdesim dhe këmbë rënduar në
  dritë risjellim thesaret e dheut. Të
  vekurit mos numëro! Për ty, o i dashur Atdhe, as
  edhe një i vetëm i rënë i tëpërt nuk është. Tepër
  gjatë nën thundrën e të tjerëve vepruam,
  tashmë është kohë, o Zot i kohës,
  nga reja e zezë mbuluar! Ja,
  mbrrijmë, dhe atje tej në shtëpi jemi. Dridhet
  dheu. Ngjethemi prej ftohtësirës tonë dhe
  trupat tanë me njëri tjetrin i ngrojmë. Këtu
  të gjithë jemi. Dhe një ditë më në fund ngjitemi
  plot shkëlqim. Risinë jetojmë,
  ose të paktën çfarë nuk vlen e
  braktisim, të bindur, këqyrin që rrjedha
  e jetës të na tërheqë, ose,
  atëhere kur gati të mos jemi, lirinë
  të paktën ta parandjellim, pa e urryer o
  friguar, përkundrazi dashuruar. Ne ne ne!
  Njerëz të parmë, si ne të gjithë, një
  popull zanafillas, thjesht:
  populli. Gjermanë! Gjermanë! Gjermanë!
   
 7. Iliada

  Iliada Primus registratum

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  14 Mars

  Sot bana nji farë vetëkontrollimi.

  E hapa librin e jetës s'eme dhe e shfletzova qysh në fillim e deri në mbarim. Sa shum paskam shkrue për nji mot! Kush e din se sa volume do të lypeshin po të duhej me e përshkrue krejt jetën. Hudha nji veshtrim andej e këndej dhe në fund pata përshtypjen se jeta e eme filloi me vaj e rrënkime, vazhdoi me vuejtje e pësime dhe, tue u trazue me nji dashuni të pashijueshme, mbaroi - asht tue mbarue – me hofshe e ulërime. A kështu duhej t'ishte jeta? Pa dyshim jo. Ajo lypsej të që krejt ndryshe. Duhej t'ishte e gatueme me gaz e hare, e kalueme me dashuni e lumni dhe e mbarueme me mjaftësi e kënaqësi. Por s'qenka ashtu. Ndoshta vetëm për mue s'që ashtu me kuptim të hidhët e të tmershëm. Ndoshta vetëm un po tërhiqem nga kjo botë e pakënaqun dhe e dëshpërueme. Por, jo. Nuk jam un e vetmja fatzezë.

  Para meje sigurisht me mija fatzeza kanë ardhë e kanë shkue pa e gëzue dhe pa u qeshë zemra makar nji herë. Kush e din se sa yj xixëllues pat në mes të tyne dhe u shqimën pa ndriçue kënd; kush e din se sa dallëndyshe pat n'at varg që u thyen krahësh mu n'at ças që dojshin me fluturue për me e gëzue lirin dhe me e shijue jetën.

  Edhe un u përplsasa për dheu mu n'at ças që dojsha me i dhanë hof shfrimi dëshirit t'argëtimit të ndiesive të zemrës dhe ajo, menjiherë, u dënue me vdekje. Ka plot njerës në këtë botë që qajnë kot, por ka edhe asish që qeshin fare kot. Njena palë qan tue kujtue se e lut dhe e ndjell lumnin, kurse tjetra qesh tue besue se e lufton dhe e dëbon fatkeqësin. Të dy palët vijnë e shkojnë tue e gabue vetëhen. Un, me sa kuptoj, ndodhem në mes të këtyre dy palëve dhe kam kalue në në shkallë të tretë, pse kam qamë e kam qeshë mjaft për vetëhe. Tash qaj e qesh ma shumë për tjerët se sa për vetëhe, pse un i lava duert ma nga vetja. Shkurt jam bamë si ato që kangëtojnë ndër dasma të hueja dhe katrrojnë ndër morde të tjerëve. Por në mundshme lanë vragë e vragë ndër zemrat e atyne që kanë me e ndigjue kangën ase vajin t'em, do të jem e kënaqun, do të jem e lumtun.  Romani i Haki Stermillit---Sikur te isha djale :
   
 8. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  Re. Shtëpi.
  Vijim....


  Koncepti i atdheut për gjermanët do të jetë një sfilitje që për këtë veçori do t’i çojë ata në krijimin e përqafimin e një ideje jo aq të veçantë se sa përjashtuese e kuptuar si një venie kufijsh, të prerë madje midis pro e kundër e natyrisht midis “Ne “ dhe ” Ata”.


  E megjithatë të huajt, që nuk bëjnë pjesë
  në ne, rropamë e mundimshme e qyteteve të kaditshme.
  Fërfërit era ndër gjethurinë, shkëndijon.
  Luhatet trualli ku prehemi, prej
  brendësisë një goditje e frikëshme rikumbon. Ja,
  shpërthejmë jashtë! Pas nesh ndjekin të tjerë
  ecejakas kujtesën tonë. As edhe një pikë
  loti na kushtojnë! Pajtohen me të qenët
  të dytë, pasardhësit. Të kapur te
  jeta, që te ta ose përbri tyre lëviz
  për forcë zakoni, jehonë e një zëri
  tashmë memec, oshëtimtë prej shkëmbit,
  të quajtur përsa popull janë
  jashtë prej popullit të parmë e për të njëjtën
  të huaj e dorëjashtë. Nuk janë si ne,
  jo këtu në shtëpi në truallin tonë, e nuk
  janë të sajdisur prej malit. Pylli i
  vërtetë nuk i fsheh. Shtërngata
  të zhyt me retë e veta, o i errëti truall, por
  vendbanimet e skajëshme i njom gjaku
  njerëzor. Kështu hesht, kështu pushon ai që
  sëkoti hetoi të ngjashmin e tij gjatë e
  gjerë. Çlodhet. Ku shpallet zemra,
  ku prehet në fund? Nga ne, në truall,
  ndihemi në shtëpi. Ku do të shfaqet çfarë
  ëndra zhuritëse lajmon prej kohësh,
  ditë e natë? Këtu, ku viktimat
  bien, midis nesh zbresin, këtu,
  ju të dashur, këtu!


  * * *
   
 9. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  Re. Shtëpi.

  (Vijim)

  Ne vetë shohim, në varret tonë,
  s’ka më asnjë dyshim. Në pafundësi
  kemi lëshuar një rrokje, jemi një
  fjalë, një fillim, ende një mendim,
  e megjithatë përparojmë drejt veprimit. Ne!
  Mbas dritares, ku stuhia ngre
  krahët tanë, buzëqeshur pre. Në
  kombin që thirret thjesht
  popull ose populli gjerman, kohët e fundit
  është shfaqur i Parmi, pak a shumë,
  forcë krijuese treguar. Sërish! E kush
  beson në një Qenie ndaluar, të palëvizur,
  kufomëzuar, beson sepse vetë ai është në
  vetvete vdekur dhe, njëherë vdekur s’mund të bëjë
  ndryshe veç të besojë. Thellësia na tundon,
  trualli tregon për një shkëmb, në të tijën
  gorgë shtrihemi. Thellësinë
  njohim dhe çfarë brenda saj
  rritet. Jemi ne. Kemi përcaktuar të tillë
  besim te vdekja dashuri e tepruar, në
  kundërshtim me popullin fillimisht
  jetësor. Kjo esterofili(1), sapo të jetë midis
  gjermanësh, do të shfaqet edhe në
  jetën e tyre reale si një qetësi e
  mprehtësisë e nevojshme e Qenies, si
  një heqje dorë prej çdo përmirësimi tonë
  ose të të tjerëve nëpërmjet lirisë. Të mbetesh këtu,
  në tokë është nevojësi, gurët rrokullisen
  dhe vrasin. Meqë nuk është urtësi
  tu qendrosh heronjve tanë. Tashmë
  valëzojmë prej kodrave tona drejt
  luginave, ku të pacipë frymëzënës
  tufohen, të sigurt në mjeshtrinë e krahut, por
  më i sigurt mbrrin mbi ta shpirti i
  të rinjve, meqënëse ne të drejtët godasim si
  shortarë, dhe yshtjet tona ngërthejnë
  gjunjët e të poshtrit. O pranonani,
  pranonani midis sërësh. E na lini të mbetemi
  nga ne!

  1- Esterofili – dashuri e tepruar për diçka të jashtme. Autorja vdekjen e konsideron diçka të tillë dhe kjo zbulon mjaft mbi psikologjinë e popullit gjerman që i ka ngulur rrënjët në truall dhe ushqehet me humusin e jetës.
  * * *
   
 10. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  Re. Shtëpi.
  vijim
  (është ndoshta një endje në errësirë? Një klithmë dëshpërimi? Jo, nëse shikon mbrapa vargjeve, hijen e tyre do të dallosh atë çka në dritë nuk duket. )

  Rëndom gjemanët ankohen
  për gjermanët në përfundim, ndoshta për
  modesti ose ngaqë ëmbëlsira ruhet për
  në mbarim. Fjalë ende jemi, edhe pse tashmë
  drejt veprimit ngutemi. Kështu trualli ndan
  ata që të huaj, pa asnjë
  parandjenjë, i afrohen atij, prej
  atyre që njohin ligjet e tij,
  vendasit. Këtu vetëm strehohemi! Vdekësor është
  trualli tonë për të huajt. E nëse synojmë
  nuhajtjen tonë të përdorojmë, ata synojnë të na
  sulmojnë, duan, tani, e kështu ne i
  msyjmë të parët. Si dallgë mbi rrjedhë,
  në lartësi dhe akoma më në lartësi valëzojnë
  lundërthyerit. O ju Ndjellamirë, dhe ne të paktët në
  veprime e përplot në mendime! Por mbrrin
  sikurse mbrrin ushta nga retë, prej mendimesh
  ndoshta veprimesh, mbushur me gjykim e pjekuri?
  Pason ndoshta fruti qetësi shkrimi
  sikurse e errëta fletë e pyllit? Vëllezër
  të punës, na ngrini prej truallit si
  metalin. Nga hiçi në hiç. Dhe ne, fjalëurtët
  ulurimë, nëse prej malit tonë të shuguruar të
  xhvatemi vijmë. Vëllezër janë të gjithë
  ata që kanë të njëjtin gjak dhe
  po atë fat. Dhe është kryelartësi që ne vetë
  i bëjmë të vërteta fjalët tona. Ne
  të rinjtë ecim verbërisht. Dhe në fund të
  huajt nuk vërejnë çfarë fshihet në
  Gjermani. Nën koren e truallit, posht
  në dhe’. Jemi ne! Dhe fjala tonë është
  e ngjizur me truallin, në ne. Skelet i
  historisë, të shtresëzuar në malet mbi të cilat
  ujrat oshëtijnë duke u rrëzuar, prej cilës
  shenjë ne, turma hijerëndë, grumbullohemi –
  ku lumi malor mbledh
  ujrat për tu mbushur, të ardhurën e fuqishme
  të një përroske të fshehtë? Çfarë na mban
  sëbashku, para se të gufojmë, suvalë uji,
  në ultësirë? Kurrëmë nën zgjedhë pemësh dhe
  shkurresh në pyll, në gurë e shpella
  shkretëtire. Të na lihet kohë, nuk jemi
  ende gati. Ecim hamendësisht, shpejt
  do të jemi në shtëpi. O, kur të dukesh
  plotësisht, shpirt i Atdheut, sepse
  thellësisht para teje përulemi,
  sepse në praninë tënde më e mekura këngë
  u shoftë, sepse të çakërdisur, lule
  natore, ditë hyjnore, fundin me hare
  urojmë. Kur të gjithë ata, me të cilët
  një kohë vajtuam, kur qytetet
  tona të zbardhëlluara dhe këndellura, plot me flakë
  mirëfilli do të jenë dhe malet, malet e
  tokës gjermane të muzave do të bëhen, si
  një kohë malet e mrekullueshëm, e përreth
  nën qiellin e praruar të Atdheut do të shkëlqejë
  hare e çliruar, në fund në shtëpi do të jemi. Dhe
  gjermanët kanë shpirt, ajo tërësi
  fryme në marrdhënie me të dëshiruarën, ku njeriu
  në vetvete gjen njësoj kënaqësinë
  e përgjithshme të papërcaktuarën. Jemi ne e pra
  në ne banojmë. Drita vezullojnë. Qyteti!
  Heshtur shtrihemi e nuk mundim të
  ngrihemi. Duhet shkatërruar, nëse nga e para
  duhet krijuar. Ngushtë, koha e
  jetës tonë na kufizon, shikojmë dhe numërojmë
  vitet tona, po vitet e popujve, i pa
  ndonjëherë syri vdekësor? E kur
  shpirti tonë, gulçues, përtej kohës
  së tij lëshohet, në zi, mbi rrjedhën e ftohtë,
  mbetemi nga tanët, i njohim. Dhe të
  ardhshmit, edhe ata, të vlojturit, ku, ku i
  shohim, pse sërish mbi dorën
  e mikut ne të ngrohemi na është e thënë?
  Ftohtë në fakt është nga ne. Çfarë nga të
  vdekurit kërkojmë? Jetën! Presim kohën
  tonë.  * * *
   
 11. atman

  atman Forumium maestatis

  Re: Pjese interesante nga librat qe keni lexuar

  Re. Shtëpi.
  (vijim)


  O Atdhe, mendimin tënd, shpirti tënd
  mblodhi. Me dëshirë vjelim rrush, por ty
  të tallin o hardhi shëmtuar! O tokë
  ku banojmë! Nën truall, të pranguar,
  formojmë mbështetësin që mban
  statujat e fitimtarëve. O tokë e dashurisë!
  Tëndët tashmë jemi, por shpesh në lotë
  drithmojmë prej zemërimit, meqë pamendësia mohon
  akoma shpirtin tënd. Shpesh lart, midis
  flladeve të tua, soditëm prej të kthjelltit
  mal gjelbërimin hijeshor, çeltirën e gjerë,
  dhe të dalluam. Në lumenjtë e tu u drejtuam
  dhe me mendim të vështruam e në shtëpi
  ishim. Këndonte ndërkohë bilbili druajtur
  mbi morinën e brishtë. Dhe ne atje posht, e thellë është
  gjuha tonë dhe ne flasim gjuhën
  e thellësisë. Si thesare të zhgroposura
  krekosemi në majën e malit.
  Fushën soditim mbi të cilën, farë
  të gjakosura të historisë, shpërndarë jemi
  për të rilindur.
   
 12. xheni seferi

  xheni seferi Guest

   
 13. luljeta

  luljeta Guest

   
 14. Eva H

  Eva H Primus registratum

  perse nuk po gjej nje Klub Libri me lexues shqiptar. e pamundur.
  epo nuk lexojne vetem te huajt ne kete bote. Nese dini ndonje adrese apo link ju lutem me informoni. faleminderit
   
 15. Hank

  Hank Valoris scriptorum

  E ke fjalen per klub libri ne Shqiperi, ne Tirane?
   
  Sweety likes this.
 16. hrisi

  hrisi Forumium praecox

  sapo kam mbaruar nje liber me titullin parfum shum i bukur kush i pelqen librat jua konsideroj ta lexoni eshte jashte mase terheqes :D
   
  Almaa'95 likes this.
 17. Eva H

  Eva H Primus registratum

  Po. Diskutohet per librat qe lexojme, autoret gjithcka mbi letersine.
  Jam e interesuar per letersine dhe kisha deshire te ndaja opinionet me lexues te tjere.
   
 18. Almaa'95

  Almaa'95 Papirus rex

  " Mund te duket e padrejte, por cfare ndodh ne vetem pak dite, ndonjehere edhe ne nje dite te vetme, mund te ndryshoje rrjedhen e jetes tone.. PERGJITHMONE "

  ~ Khaled Hosseini.
   
 19. Almaa'95

  Almaa'95 Papirus rex

  Gjate kohes qe punoja ne nje spital ne Arabine Saudite, une vete kam pare vajza te mitura qe vinin atij per te lindur. "Bebe qe vijne per te lindur bebe" keshtu i quanim ato mes nesh. Ne shumicen e rasteve ato ishin grate e treta apo te katerta te burrave te moshuar!
  ...une gjithnje kam besuar se emancipimi i grave eshte nje liri per te cilen ja vlen te luftosh, sepse ne nje bote kur ligjin e bejn mbreter, une jam Princeshe..

  ~ Sultana Al Saud (PRINCESHA)
   
 20. gurax

  gurax Pan ignoramus

  * * *

  "Are we losing?"
  "Losing?" Doc Danneka cried. "The whole military situation has been going to hell ever since we captured Paris. I knew it would happen. American troops are pushing into German soil. The Russians have captured back all of Romania. Only yesterday the Greeks in the Eighth Army captured Rimini. The Germans are on the defensive everywhere! There's no more Luftwaffe left!" he wailed. He seemed ready to burst into tears. "The whole Gothic line is in danger of collapsing!"
  "So?" asked Yossarian. "What's wrong?"
  "What's wrong?" Doc Daneeka cried. "If something doesn't happen soon, Germany may surrender. And then we'll all be sent to the Pacific!"
  Yossarian gawked at Doc Daneeka in grotesque dismay. "Are you crazy? Do you know what you're saying?"
  "Yeah, it's easy for you to laugh," Doc Daneeka sneered.
  "Who the hell is laughing?"
  "At least you've got a chance. You're in combat and might get killed. But what about me? I've got nothing to hope for."
  "You're out of your goddamn head!" Yossarian shouted at him emphatically, seizing him by the shirt front. "Do you know that? Now keep your stupid mouth shut and listen to me."
  Doc Daneeka wrenched himself away. "Don't you dare talk to me like that. I'm a licensed physician."
  "Then keep your stupid licensed physician's mouth shut and listen to what they told me up at the hospital. I'm crazy. Did you know that?"
  So?"
  "Really crazy."
  So?"
  "I'm nuts. Cuckoo. Don't you understand? I'm off my rocker. They sent someone else home in my place by mistake. They've got a licensed physician up at the hospital who examined me, and that was his verdict. I'm really insane."
  "So?"
  "So?" Yossarian was puzzled by Doc Danneka's inability to comprehend. "Don't you see what that means? Now you can take me off combat duty and send me home. They're no going to send a crazy man out to be killed, are they?"
  "Who else will go?"

  * * *

  -- Joseph Heller, Catch-22
   
  Solaris likes this.

Shpërndajeni këtë faqe