Poezi te preferuara

Diskutime tek 'Letërsia' filluar nga Ema, 4 Nov 2002.

 1. Abratax

  Abratax Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  America - allen ginsberg

  America I've given you all and now I'm nothing.
  America two dollars and twenty-seven cents January 17, 1956.
  I can't stand my own mind.
  America when will we end the human war?
  Go fuck yourself with your atom bomb
  I don't feel good don't bother me.
  I won't write my poem till I'm in my right mind.
  America when will you be angelic?
  When will you take off your clothes?
  When will you look at yourself through the grave?
  When will you be worthy of your million Trotskyites?
  America why are your libraries full of tears?
  America when will you send your eggs to India?
  I'm sick of your insane demands.
  When can I go into the supermarket and buy what I need with my good looks?
  America after all it is you and I who are perfect not the next world.
  Your machinery is too much for me.
  You made me want to be a saint.
  There must be some other way to settle this argument.
  Burroughs is in Tangiers I don't think he'll come back it's sinister.
  Are you being sinister or is this some form of practical joke?
  I'm trying to come to the point.
  I refuse to give up my obsession.
  America stop pushing I know what I'm doing.
  America the plum blossoms are falling.
  I haven't read the newspapers for months, everyday somebody goes on trial for
  murder.
  America I feel sentimental about the Wobblies.
  America I used to be a communist when I was a kid and I'm not sorry.
  I smoke marijuana every chance I get.
  I sit in my house for days on end and stare at the roses in the closet.
  When I go to Chinatown I get drunk and never get laid.
  My mind is made up there's going to be trouble.
  You should have seen me reading Marx.
  My psychoanalyst thinks I'm perfectly right.
  I won't say the Lord's Prayer.
  I have mystical visions and cosmic vibrations.
  America I still haven't told you what you did to Uncle Max after he came over
  from Russia.

  I'm addressing you.
  Are you going to let our emotional life be run by Time Magazine?
  I'm obsessed by Time Magazine.
  I read it every week.
  Its cover stares at me every time I slink past the corner candystore.
  I read it in the basement of the Berkeley Public Library.
  It's always telling me about responsibility. Businessmen are serious. Movie
  producers are serious. Everybody's serious but me.
  It occurs to me that I am America.
  I am talking to myself again.

  Asia is rising against me.
  I haven't got a chinaman's chance.
  I'd better consider my national resources.
  My national resources consist of two joints of marijuana millions of genitals
  an unpublishable private literature that goes 1400 miles and hour and
  twentyfivethousand mental institutions.
  I say nothing about my prisons nor the millions of underpriviliged who live in
  my flowerpots under the light of five hundred suns.
  I have abolished the whorehouses of France, Tangiers is the next to go.
  My ambition is to be President despite the fact that I'm a Catholic.

  America how can I write a holy litany in your silly mood?
  I will continue like Henry Ford my strophes are as individual as his
  automobiles more so they're all different sexes
  America I will sell you strophes $2500 apiece $500 down on your old strophe
  America free Tom Mooney
  America save the Spanish Loyalists
  America Sacco & Vanzetti must not die
  America I am the Scottsboro boys.
  America when I was seven momma took me to Communist Cell meetings they
  sold us garbanzos a handful per ticket a ticket costs a nickel and the
  speeches were free everybody was angelic and sentimental about the
  workers it was all so sincere you have no idea what a good thing the party
  was in 1935 Scott Nearing was a grand old man a real mensch Mother
  Bloor made me cry I once saw Israel Amter plain. Everybody must have
  been a spy.
  America you don're really want to go to war.
  America it's them bad Russians.
  Them Russians them Russians and them Chinamen. And them Russians.
  The Russia wants to eat us alive. The Russia's power mad. She wants to take
  our cars from out our garages.
  Her wants to grab Chicago. Her needs a Red Reader's Digest. her wants our
  auto plants in Siberia. Him big bureaucracy running our fillingstations.
  That no good. Ugh. Him makes Indians learn read. Him need big black niggers.
  Hah. Her make us all work sixteen hours a day. Help.
  America this is quite serious.
  America this is the impression I get from looking in the television set.
  America is this correct?
  I'd better get right down to the job.
  It's true I don't want to join the Army or turn lathes in precision parts
  factories, I'm nearsighted and psychopathic anyway.
  America I'm putting my queer shoulder to the wheel.
 2. jimmy84

  jimmy84 Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  Bunacë - Lengston Hjuz

  Sa qetësi,
  Çuditërisht qetësi
  Mbi ujra sot.

  Jo,siç duket,
  S`ndjell të mirë
  Një bunacë e tillë.
 3. jimmy84

  jimmy84 Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  Kino - Lengston Hjuz

  "Ruzvelt", "Renesans", "Alhambra"...
  Harlemi qesh me pallavrat,
  me lotët e krokodilit
  të artit të artit të krokodilit;
  se ne e dimë vetë;
  ililet në ekranë
  thjesht krokodilë janë.
  ......

  Perkthimi: Aurel Plasari
 4. jimmy84

  jimmy84 Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  Epigram - Volter

  Një ditë, thellë një përroi, siç thonë,
  një gjarpër na kafshoi Zhan Feronë.
  Dhe a e dini ç`ndodhi?
  Qe gjarpri, ai që ngordhi!

  P: Agim Shehu
 5. Ema

  Ema Goddes

 6. jimmy84

  jimmy84 Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  FAN NOLI


  Tallja përpara kryqit


  Fetishisti

  Feja jote me vjet do të bëhet çervish(1)
  Kryqi yt, Jesu Krisht, do të bëhet fetish;(2)
  Dhe në koleksion të Muzes` Afrikane
  do të shtohet dhe një hajmali kristiane.


  Lenini

  Tavarish(3), tavarish, kryqësohesh më kot
  Dhe po shtyp vegjëlinë me gjak e me lot,
  Kryqi yt do të bëhet simbol tiranie
  Instrument verbërimi, sfrutimi(4) dhe zie.


  Antisemiti

  Kryqi yt do të bëhet konop(5) i përshenjtë,
  për të varur, për të munduar hebrenjtë.
  Për të shuar një komp t`arratisur të ndjekur,
  Për të cilët ke lindur, ke rrojtur, ke vdekur.


  Militaristi

  Kryqi yt do të bëhet bajrak(6) për fushatë
  Do të ndezë kalorësit për kryqësatë.
  Predikove dhe vdiqe si pacifist
  Luft` e tmerr frymësove si militarist.


  Heretiku

  Si të nginjesh me gjak të pabes` e pagan
  do të sulesh për gjak heretik kristian.
  Me tortur` e inkuizitë dhe me tostongale
  do të shtypësh çdo liri mejtimi e fjale


  Ariosi(7)

  Do të të them që s`ke qënë përveçse njeri,
  se kjo vojtje s`ka hije, për një perëndi.
  Këtë përrallë pagane, ia fal Shën Thanasit,
  më kujton pak a shumë, Prometen` e Kafkasit.


  Shën Thanasi(8)
  (Anti-Ariosi)

  Vet` e the që ke qënë njeri-perëndi,
  Ariosi gënjen e përhap herezi;
  Prandaj pra, Sinodi me pis` e mallkon
  Ngordh si qen ne qenef, si kokudh kundërmon.


  Theofiziti

  S`jam aspak si këta, zemërgur e shpirtkazmë,
  Dhe s`besonj se ke qënë njeri, po famtazmë.
  Dhe çifutët kujtuan se të kryqësuan
  Po më kot u munduan, më kot të mallkuan.


  Israeliti kryqësonjës

  Posa erdhe me një porosi të caktuar
  Doemos për të vojtur, për t`u kryqësuar
  Pse ahere besnikët e tu na fajtojnë,
  Pse hesap me tërbim e mallkim na kërkojnë?


  Kalvini

  Do të them, Jesu Krisht, se më kot u kryqësove
  Shituatën e keqe aspak nuk e ndërrove.
  Se me Ungjill, e Kryq s`kemi për të shpëtuar
  Në mos qoftë prej shekujsh e predestinuar.  1 - çervish - çorbë
  2 - fetish - send jofrymor qe adhurohej (si perëndi etj)
  3 - Tavarish - shok (rusisht)
  4 - sfrutim - shfrytëzim
  5 - konop - litar
  6 - bajrak - flamur
  7 - Arios - prift nga Aleksandria (Egjipt) që mbronte tezën e Krishtit-njeri (profet) dhe jo Zot
  8 - Thanasi - Papë, kundërshtar i flaktë i Ariosit
 7. jimmy84

  jimmy84 Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  <div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: jimmy84</div><div class="ubbcode-body"> Theofiziti

  S`jam aspak si këta, zemërgur e shpirtkazmë,
  Dhe s`besonj se ke qënë njeri, po fantazmë.
  Dhe çifutët kujtuan se të kryqësuan
  Po më kot u munduan, më kot të mallkuan. </div></div>

  Gabim shtypi. Jo Theofiziti po Theozofiti, dmth pasues i teozofise, rryme fetare pak a shume neo-pagane e bazuar mbi fete e vjetra lindore.
 8. salome

  salome Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  JO VETEM ZOGJTE

  Ca njerez vijne e na mbten ne jete
  Si zogjte qe bien gabuar e me s'shkojne
  Perjetesisht te huaj... Po ku ?

  Te tjere .. vijne.. befas dalin..
  Dhe po befas duan te kthehen perseri,
  Te na persehdesin, caste miresie te na falin..
  Ashtu si zogjte shtegetare vijne pranverave
  Qe vjeshterat t'i’­ kthejne serish diku.. Po ku ?
  Dhe perseri e perseri te vijne, kurdo qe duan,
  Kurdohere, por me se shumti,
  Kur ne , harruar kemi ti presim.. PO ku ?

  Por ka te tjere, qe me se shumti se jane,
  Ne vete i mbrujtem ne enderrat , deshirat, dashurite..
  Te tjere, qe me folete e bardha gati i presim
  Qe kur ende nuk i dijme se jane dhe si.. Po ku ?
  Ah, keta!
  Dhe ne ndodhte te shkojne, pas na ngrejen,
  Na marrin tmerresisht me vete,
  Dhe ne vafshin ku kurre sdo t'i’­ arrijme
  Enderrat tona , braktisur na kane per ta!

  Ne jeten vazhdojme
  Si skllever enderrash te arratisura
  Atje me ATA, tek ATA,Bashek me ta.. Po ku ?
  Dhe kur ata kujtesen lene bixhozeve
  Nuk fyhemi,
  Nga e para te rinisim marrezite e medha,
  Vec me ATA...

  Ne jemi ndryshe.. as vijme, as rrijme, as shkojme..
  Kurre s'takohemi,Kurre s'tresim..
  Njeri-tjetrin kerkojme dhe gjejme.. Ketu...!
  Ne kete impuls te cuditshem
  Ku ndodhi te zgjoheshim te dy
  RRuge-harruar mbetem ketu.
  Dhe zogj te tille kurre s'jane pare....

  D. Gellci
 9. Guest

  Re: Poezi te preferuara

  Der andre Mann

  Du lernst ihn in einer Gesellschaft kennen.
  Er plaudert. Er ist zu dir nett.
  Er kann dir alle Tenniscracks nennen.
  Er sieht gut aus. Ohne Fett.
  Er tanzt ausgezeichnet. Du siehst ihn dir an ...
  Dann tritt zu euch beiden dein Mann.
  Und du vergleichst sie in deinem Gemüte.
  Dein Mann kommt nicht gut dabei weg.
  Wie er schon dasteht -- du liebe Güte!
  Und hinten am Hals der Speck!
  Und du denkst bei dir so: "Eigentlich ...
  Der da wäre ein Mann für mich."

  Ach, gnädige Frau! Hör auf einen wahren
  und guten alten Papa!
  Hättst du den Neuen: in ein, zwei Jahren
  ständest du ebenso da!
  Dann kennst du seine Nuancen beim Kosen;
  dann kennst du ihn in Unterhosen;
  dann wird er satt in deinem Besitze;
  dann kennst du alle seine Witze.
  Dann siehst du ihn in Freude und Zorn,
  von oben und unten, von hinten und vorn ...
  Glaub mir: wenn man uns näher kennt,
  gibt sich das mit dem happy end.
  Wir sind manchmal reizend, auf einer Feier ...
  und den Rest des Tages ganz wie Herr Meyer.
  Beurteil uns nie nach den besten Stunden.

  Und hast du einen Kerl gefunden,
  mit dem man einigermaßen auskommen kann:
  dann bleib bei dem eigenen Mann!


  (Kurt Tucholsky, Zwischen gestern und morgen)
 10. salome

  salome Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  ***
  Brengen e madhe mbyta ne nji gote;
  Si qenkam dehur sonte s`e kuptoj!
  Per gjerat me te bukura ne bote
  sa me pelqen te rri e t`enderroj.

  Sa me pelqen gazmor t`i bie lires ,
  po ku te le mendimi te defresh ?
  Demon , demon i madh i hapsires ,
  akoma ti kerkon te me genjesh ?

  Ti po ma nxin me brenga djalerine ,
  ti po m`i shqyen brinjet , po me cmend,
  ose me kthe serishmi qetesine ,
  ose me sill ketu terbimin tend !

  Se do t`i qepem qiellit kesaj nate ,
  per flokesh ta kap henen e me te
  te sillem hapsires se pamate
  e te mos zbres mbi toke kurre me !


  Jorgo Bllaci
 11. salome

  salome Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  Meqense jam adhuruese e lirikave te tij ja dhe nje poezi e embel e tij

  ***

  Ti kedo mbi dhe do ta cuditje ,
  Mike moj , qe s`vure mend nje here
  Kur me sheh me vajza ne shetitje,
  Pse serishmi behesh pike e vrere ?

  Foshnje ishe , foshnje, mike mbete,
  Ndonese per dike tani je grua
  C`dreqin ke, c`tu shkrep pas kaqe vjetesh ,
  Qe xheloze behesh prap per mua ?

  Une kurre ty s`ta kam rrefyer
  Brengen , qe ne shpirt mezi permbaj
  Dashuria , dashuri e fyer ,
  Gur me ben e nuk me le te qaj

  Ja keshtu , moj mike , qenka jeta
  Ndodh qe nga nje here , per cudi ,
  Lodhet prej mesimeve te veta
  Edhe behet foshnje porsi ti.

  Ne s`e qeshim tekanjozen jete ,
  Po kur ne gabojme , ajo harron
  Ndonse marrezira ben dhe vete ,
  Rende ne na tall e na ndeshkon.

  Mike , qe me bere te trishtuar
  Te te qesh , as qe me shkon ndermend
  Eshte i gjere shpirti i perveluar
  Ka nje vend dhe per gabimin tend !

  Jorgo Bllaci
 12. salome

  salome Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  ****

  Naten kur feneret te tmerruar,

  Ndricojne zbehte rruget pa jete

  I dehur ne nje stol druri kam qendruar,

  Me duket sikur jam zot i vertete.  Ne kete stol si fron mbreti

  Per nje gote vere po enderroj,

  Veshtroj nga dritarja si tallaz deti

  Eshte jeta, por une asgje s'po i kerkoj.  Vajzat pas meje dikur jane cmendur

  Por ne gjoksin tim nuk u ndez zjarr,

  I ftohte , cinik, gjithmone i vrenjtur

  Kisha sukses dhe isha krenar.  Ne naten e erret gjithcka po fle

  Duket qe jeta tashem eshte fikur,

  Por ne nje qoshe bari, plot gaz e hare

  qesh nje tufe njerezish qeflinj te krisur.  Ata lozin, dehen, te qeshur defrejne,

  Fokse mode dhe tango te vjetra kercejne.  Vetem nje djale ne qoshe rri strukur

  Shikon me sy krejt te shqetesuar,

  Zhaneta e tij , capkenija e bukur

  ne gjoks te nje tjeteri ishte leshuar.  I bleu asaj me te bukuren buqete

  Mendova une, a do ta marre?

  Capekenija i mori , dhe i vallezimit parket

  U mbush me lulet qe ajo ka shperndare.  I dashur mik perse je trishtuar?

  Jeto edhe ti si shume te tjere

  Ne taverna dashuria perjete ka mbaruar,

  Aty behet qejf dhe pihet vere..  O. Bergolc
 13. Guest

  Re: Poezi te preferuara

  * * * (1970)- J. Bllaci


  Ne nje rreth miqsh me pyeten nje dite:
  “Pse, kur ne vjersha titulli mungon,
  shenohen shpesh tre yje? Kjo tradite
  ka mbetur kot, apo dicka tregon?”

  “Ka yj te ndezur, ka dhe yj te shuar
  qe drita, - u thash, - vazhdon u vjen mbi dhe,
  po ka me larg dhe yj te pazbuluar,
  se rrezja s’u ka mbrritur gjer tek ne.

  Dhe poezia, porsi galaktikat,
  Keshtu tre llojesh yjte e vet I ka;
  Prandaj, kur s’vihen tituj mbi lirika,
  Shenohen shpesh tre yje… dhe nder ta,

  I pari shpreh te bukuren q’e shohim,
  I dyti, ate qe ne kujtime rron,
  Kurse I treti, ate qe ne s’e njohim
  Po vete poezia e zbulon.”
 14. salome

  salome Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  ***

  Petalet bien, era mengadale
  i hedh mbi gjurmat, qe le mikja pas.
  E shoh tek shkon e heshtur dhe nje fjale
  per lamtumire, s`kam fuqi t`ia flas.


  E c`mund t`i them? Degjon te kthehet valle
  serishmi, zogu qe mergimin nis?
  Kur tjeter vis kerkon e s`e ze malli,
  Per cerdhen a per strehen qe braktis?


  Papritur, te rrembyera rrekera,
  Ne shpirt me mbysin dhembjen pa kufi!
  Petalet bien… heshtas shket pranvera,
  Roniten te perkoheshmet stoli…

  Nje grusht kujtimesh qe shperndau era,
  Ja c`qe , se fundi , gjithe kjo miqesi !

  Perseri J. Bllaci
 15. salome

  salome Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  LETER E VONE

  Si je?
  Si një qepallë e rënë
  prej mallit
  në sytë e mi
  ku të digjet ende shikimi,
  të pashë në ëndërr mbrëmë.
  Dikur të miklonin ankthet,
  parandjenjat e mia,
  kur e çlironin vetminë tënde të mardhur
  prej pikëllimit të çastit,
  teksa shtegtoje
  udhëve të tua
  me kthime të shpejta.
  Udhëtar,
  nëse të bie rruga edhe një herë nga unë,
  mos ma trazo ulërimën e pritjes!

  SHPËRFYTYRIM


  Në pasqyrën tënde të akullt,
  shoh shpërfytyrimin e gruas që vuan thellë
  meje,
  s’jam unë…
  Vështrime të huaja më shpojnë,
  ma ngacmojnë hijen e lëvizshme
  që më ecën mbi fytyrë…
  Asnjë tundim,
  tjetër s’ndjej,
  veç një prani të ftohtë burri
  që vjen dhe ikën
  për të lënë mungesë,
  je ti…
  Unë pres
  etapën e kthimit tënd
  sërish…
  Mosqënia jote është e rëndë.
  Më e rëndë se jeta,
  harresa që le.
  S’e mbakam dot peshën e boshësisë tënde!
  Asnjë forcë
  nuk e shtyn më trupin-objekt të qenies time,
  s’ka mbetur më shtysë
  as gjurmë keqardhjeje.
  Ndoshta s’ka patur ndonjëherë,
  veç përpjekje imagjinare
  …dhe përmbajtje asgjëje.
  …vijoj të shihem në të njëjtën pasqyrë.


  M.Sula
 16. salome

  salome Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  Nga frika e mbytjes

  Më në fund u çliruam prej feksit të dritës.
  Tani shuar janë neonët,
  thyer në rrugën e njohjes sonë,
  semaforët ndalues të dëshirave tona në
  udhëtim.

  Në pragun e nisjes,
  ka mbetur ende një fillim për ne...,
  ku ende enden shpresat, në kërkim,
  kapërcejmë ylbere ëndrrash,
  pa guxuar ti prekim.

  E njëjta hapësirë, sa lehtë na sfidon,
  me mungesën e ngritur mes meje e teje
  ku kalohet pa u shkelur deri në fund,
  pa u prekur...
  Që fillon tek ti e mbaron tek unë.

  Nuk flasim më për dritën, nuk guxojmë,
  se ende shohim atje,
  ku vështrimet thyhen,
  nga etja që pihet me dëshirën tonë,
  nga frika e mbytjes në një pikë dashurie.

  M. Sula
 17. Guest

  Re: Poezi te preferuara

  Heinrich Heine

  Der Brief, den du geschrieben
  er macht mich gar nicht bang,
  du willst mich nicht mehr lieben,
  aber dein Brief ist lang.

  Zwölf Seiten, eng und zierlich!
  Ein kleines Manuskript!
  Man schreibt nicht so ausführlich,
  wenn man den Abschied gibt.


  Nje poezi shume e bukur. Kur te kem kohe jua perkthej /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif
 18. atman

  atman Anëtar aktiv

  Re: Poezi te preferuara

  Të plogëtit.


  - Beh, përballë
  një shorti koprac
  Vdesim bashkë – ç’thua?
  - Propozimi është i rrallë.
  - I rralli është i mirë. Si te Dekameroni
  Vdesim.

  - Hi! Hi! Hi! Ç’i dashur çudi?
  - I çuditshëm, nuk e di. I dashur
  pa të meta me siguri.
  Atëhere?
  Vdesim bashkë.
  Është mundësi?

  - Ju shakatoni Zotëri,
  më me afsh se kur bëni dashuri
  dhe janë fjalë flori;
  Heshtim, i lutur jini.

  - Dhe ishte kështu në të aguar
  Tirsi dhe Dorimena
  Në çift mënjanuar
  Jo larg dy satirëve buzagaz
  Patën të pashlyeshmin faj
  Të përcillnin një vdekje të dëshiruar.
  Hi! Hi! Hi!
  Çfarë çifti çudi!


  Poezi nga Paul Verlaine përkthyer nga...Unë.
 19. Guest

  Re: Poezi te preferuara

  E bukur poezia, Atman. Duke qene se prekem ne seder, po mundohem edhe une ta perkthej ate me lart.  Letra qe me ke shkruar,
  Aspak s´me shqeteson,
  Ti s´do më te me duash,
  Por me letren e tejkalon.

  Dymbedhjete faqe ngusht´ e imet,
  Nje doreshkrim i vertete,
  Nuk shkruan hollesisht njeriu,
  Nese lamtumiren te jep.
 20. Hellena

  Hellena Fillestar

  Re: Poezi te preferuara

  two shall be born… the whole wide world apart

  and speak in different tongues… and have no thought

  each, of the other's being… and no heed  and these same two

  o'er unknown seas, to unknown lands, shall cross

  escaping wreck, defying death

  and all unconsciously

  shape each act, and bend each wandering step

  to this one end…

  that one day, out of darkness

  they must meet

  and read Life's meaning in each other's eyes  and these same two

  along some narrow way of Life shall walk

  so nearly side by side

  that should one turn, ever so little space

  to left… or right

  their needs must stand acknowledged, face to face  and yet…  with wistful eyes, that never meet

  and groping hands that never clasp

  with lips, calling in vain, to ears that never hear

  they seek each other all their weary days

  and die unsatisfied  and this is Fate  ( Rosetti)

Shpërndajeni këtë faqe