Poezitë që parapëlqej.

Diskutime tek 'Letërsia' filluar nga Ema, 4 Nov 2002.

 1. ^Res-Cogitans^

  ^Res-Cogitans^ Primus registratum

  Re: Poezi te preferuara

  Nuk perkthehen poezit... re-interpretohen sipas "perkthysit",çfare ka kuptuar ai nga autori ne kontekst - ndot ajrin,s'ka me raport autor-lexues nen menyr direkte.

  Kam nje respekt te madh per autoret qe me terheqin zvarr me prozen/poezin dhe tentoj ne mundsit e mia ti shkoj perreth historis-kultures - aty ku "personi" (se autor me duket nje synor i ftoht)- ka ecur,esht influencuar etj etj.
  Ushqehem me ushqimin e tij ne menyre direkte,
  nuk pranoj kompromise. /pf/images/graemlins/smile.gif

  Une thash "krim" , jo kriminel perkthyesit ... esht nje diferenc substancjale dhe esencjale,
  dhe une hodha dhe nje autoironi per te dhen dhe fluiditetin (?) e mendimit tim jo-absolut.

  Ki parasysh se une perdor gjithmon si nje piknisje veten time - une- dhe jo teori abstrakte/doktrinale.

  *emocjonet* e mija , ti leji rehat ... /pf/images/graemlins/tonguee.gif.
   
 2. ladouce2005

  ladouce2005 Primus registratum

  Re: Poezi te preferuara

  Your Laughter (P.Neruda)

  Take my breath away, if you wish,
  Take the air away, but
  Do not take your laughter away from me.

  Do not take the rose away,
  The lanceflower that you pluck,
  The water that suddenly
  Bursts forth in your joy,
  The sudden wave
  Of silver born in you.

  My struggle is harsh and I come back
  With tired eyes
  At times from having seen
  The unchanging earth,
  But when your laughter enters
  It rises to the sky seeking me
  And it opens for me all
  The doors of life.

  My love, in the darkest
  Hour your laughter
  Opens, and if suddenly
  You see my blood staining
  The stones of the street
  Laugh, because your laughter
  Will be for my hands
  Like a fresh sword.

  Next to the sea in autumn,
  Your laughter must raise
  Its foamy cascade,
  And in spring, love,
  I want your laughter like
  The flower I was waiting for,
  The blue flower, the rose
  Of my echoing country.

  Laugh in the night,
  In the day, on the moon,
  Laugh at the twisted
  Streets of the island,
  Laugh at this clumsy
  Boy who loves you,
  But when I open
  My eyes and close them,
  When my steps go,
  When my steps return,
  Deny me bread, air,
  Light, spring,
  But never your laughter
  For which I would die.

  kjo tingellon kryeveper dhe pse e perkthyer /pf/images/graemlins/smile.gif
   
 3. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  Lore-Ley

  Ich weiss nicht, was soll es bedeuten,
  Dass ich so traurig bin;
  Ein Märchen aus alten Zeiten,
  Das kommt mir nicht aus dem Sinn.

  Die Luft ist kühl und es dunkelt
  Und ruhig fließt der Rhein;
  Der Gipfel des Berges funkelt
  Im Abendsonnenschein.

  Die schönste Jungfrau sitzet
  Dort oben wunderbar,
  Ihr goldenes Geschmeide blitzet,
  Sie kämmt ihr goldenes Haar.

  Sie kämmt mit goldenen Kamme
  Und singt ein Lied dabei;
  Das hat eine wundersame,
  Gewaltige Melodei.

  Dem Schiffer in kleinen Schiffe
  Ergreift es mit wildem Weh;
  Er schaut nicht die Felsenriffe,
  Er schaut nur hinauf in die Höh'.

  Ich glaub die Wellen verschlingen
  Am Ende Schiffer und Kahn;
  Und dass hat mit ihrem Singen
  Die Lore-Ley getan.

  Heinrich Heine

  Poezia eshte shkruar ne vitin 1824. Bazohet ne nje legjende te vjeter.
   
 4. gurax

  gurax Pan ignoramus

  Re: Poezi te preferuara

  A Red, Red Rose
  -------------------
  by Robert Burns
  -------------------
  O my luve's like a red, red rose.
  That's newly sprung in June;
  O my luve's like a melodie
  That's sweetly play'd in tune.
  As fair art thou, my bonnie lass,
  So deep in luve am I;
  And I will love thee still, my Dear,
  Till a'the seas gang dry.
  Till a' the seas gang dry, my Dear,
  And the rocks melt wi' the sun:
  I will luve thee still, my Dear,
  While the sands o'life shall run.
  And fare thee well my only Luve!
  And fare thee well a while!
  And I will come again, my Luve,
  Tho' it were ten thousand mile!  Nje trendafil i kuq, i kuq fare
  --------------------------------
  O dashuria ime, eshte si trendafil i kuq
  qe cel n'qershor te here
  O dashuria ime eshte si melodi
  qe luhet aq embel, ne zemer ndjere.
  Imja goce, qe te kam aq te mire
  jam aq thelle ne dashuri
  e do te dua ende, Zemra ime,
  edhe kur t'behet lemsh e lebeti'.
  Edhe kur t'behet lemsh e lebeti, Zemra ime,
  t'thahen detet dhe t'digjen guret:
  Do te te dua ende, Zemra ime,
  deri kur dhe jeten ta mbulojne pluhuret.
  Dhe udhe te mbare e vetmja ime Dashuri!
  Dhe udhe te mbare per ca kohe vete!
  Dhe do vij prape, Dashuria ime,
  edhe mbrapa diellit te jete!
   
 5. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  Lorelai *)

  Unë s'e di kjo ç'do të thotë,
  S'di pse jam kaq i trishtuar.
  Një përrallë nga të lashtat kohë,
  Mendjen krejt ma ka pushtuar.

  Zu të ftohet, muzgu bije,
  Raini qetë vazhdon të rrjedhi.
  Maj' e malit përshkëndritet
  Nga e fundmja rreze dielli.

  Atje lart m'e buk'ra vashë,
  Ulur rri; se ç'mrekulli!
  Pamj'e saj, një drit' e artë,
  Flok't e saj, krejt në flori.

  Krihet me të artin krehër.
  Krihet dhe një këngë e thotë.
  Ç'ka një mall e ç'ka një gjëmë
  Melodia magjiplotë.

  Dëgjon këngën lundërtari,
  Dhibj'e thellë e përfshin.
  Sytë i mbesin lart nga mali.
  S'sheh që lumi ka shkëmbinj.

  Besoj, valët e mbulojnë
  Lundrën tok me lundërtar.
  Ndodh kështu saherë këndon
  Vash'e bukur, Lorelai.

  H.Haine

  Përktheu Mc Cik

  Emri "Lorelai" rrjedh nga "Lorlen", që në gjermanishte të vjetër do të thotë "mërmëritje" dhe "Ley" (lai) "shkëmb". Emri vjen ngase shkëmbi 132m i lartë në brigjet e Rainit, ka një efekt të çuditshëm të një jehone shtatfishe (sot kjo nuk mund të vihet re për shkak të qarkullimit të dendur). Sipas legjendës në shkëmbin me të njëjtin emër rrinte një vajzë e bukur, e famshme për flokët e saj të artë, e cila ua merte mendjen atyre që lundronin me bukurinë dhe këngën e saj.

  -tristo-
   
  Last edited: 23 Jan 2015
 6. hells_kitchen

  hells_kitchen Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  WOOOOW!!!!!! McCik perkthimi eshte Fantastik /pf/images/graemlins/smile.gif

  Me le pa fjale!

  P.S. Aurora besoj se dhe ti e di se gezimi me i madh i nje autori eshte kur veprat e tij recitohen nga nje lexues qe e admiron ate, aq me teper ne gjuhe te huaj! Une mendoj se te perkthesh eshte nje dhurate e vecante, eshte pothuaj e parritshme te hulumtosh mendimin e tjetrit dhe horizontin e tij.
   
 7. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  Ecce homo

  Ja! Ich weiß, woher ich stamme!
  Ungesättigt gleich der Flamme
  Glühe und verzehr ich mich.
  Licht wird alles, was ich fasse,
  Kohle alles, was ich lasse:
  Flamme bin ich sicherlich.

  Friedrich Nitzsche
   
 8. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  Ecce homo

  Po! E di prej nga kam dalë!
  I pangopur, porsi flakë
  Veten djeg përjetësisht.
  Drit', gjithçka që unë e kap.
  Shkrumb, gjithçka që e le pas.
  Flakë jam unë, sigurisht.

  Fridrih Niçe

  Përktheu Mc Cik
   
 9. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  Po e paraqes nje variant tjetër të përkthimit, me një gjuhë pak më "të vjetër":

  Ecce Homo (1882)

  Po! E di se nga kam dalë!
  I panginjur, njëjt' me zjarrë
  Përvëlohem përjetisht.
  Drit' çdo gjë që e pushtonj.
  Shkrump le prapa ngado shkonj.
  Zjarr jam unë, sigurisht.

  Fridrih Niçe (1844 - 1900)
   
 10. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  Vor Gericht

  Von wem ich es habe, das sag ich euch nicht,
  Das Kind in meinem Leib.-
  Pfui! speit ihr aus: die Hure da!-
  Bin doch ein ehrlich Weib.

  Mit wem ich mich traute, das sag ich euch nicht.
  Mein Schatz ist lieb und gut,
  Trägt er ein goldenen Kett am Hals,
  Trägt er ein strohernen Hut.

  Soll Spott und Hohn getragen sein,
  Trag ich allein den Hohn.
  Ich kenn ihn wohl, er kennt mich wohl
  Und Gott weiß auch davon.

  Herr Pfarrer und Herr Amtmann ihr,
  Ich bitte, lasst mich in Ruh!
  Es ist mein Kind, es bleibt mein Kind,
  Ihr gebt mir ja nichts dazu.

  Johann Wolfgang Goethe
   
 11. bebi

  bebi Primus registratum

  Re: Poezi te preferuara

  Awake

  Shake dreams from your hair
  My pretty child, my sweet one.
  Choose the day and choose the sign of your day
  The days divinity
  First thing you see.

  A vast radiant beach in a cool jeweled moon
  Couples naked race down by its quiet side
  And we laugh like soft, mad children
  Smug in the wooly cotton brains of infancy
  The music and voices are all around us.
  Choose they croon the ancient ones
  The time has come again
  Choose now, they croon
  Beneath the moon
  Beside an ancient lake
  Enter again the sweet forest
  Enter the hot dream
  Come with us
  Everything is broken up and dances.

  James Douglas Morrison
   
 12. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  Para gjygjit

  Me kë e kam foshnjën në bark,
  Këtë s'jua them kurrë.
  Ptuh!- shfryni ju,- çfarë kurvë kjo!
  Jam vajz e ndershme unë!

  I mirë si shpirt është,ndaj s'tregoj
  Kujt dashurinë ia dhashë.
  Në qafë rreth floriri ka,
  Në kokë kapelë me kashtë.

  Në qoftë e thënë do ta duroj
  Çdo tallje, çdo shpoti.
  Se mir' më njeh e mirë e njoh
  Dhe Zoti lart e di.

  Ti, zoti prift, ti, kryeplak,
  Më lini, ju, të qetë!
  Është e do mbesë fëmija im.
  Ju ç'keni? E rrit vetë!

  Johan Volfgang Gëte

  Përktheu Mc Cik
   
 13. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  nga Ernst Jandl
  shkruar 1970


  m
  mm
  mmm
  mmmm
  mmmmm
  mmmmmm
  mmmmmmm
  mmmmmmmm
  mmmmmmmmm
  mmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmoral
   
 14. ^Res-Cogitans^

  ^Res-Cogitans^ Primus registratum

  Re: Poezi te preferuara

  ...po kte,pse nuk e perktheve ?

  /pf/images/graemlins/tonguee.gif
   
 15. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  Beim lesen des Horaz ( 1954 )

  Selbst die Sintflut
  Dauerte nicht ewig.
  Einmal verrannen
  Die Schwarzen Gewässer
  Freilich, wie wenige
  Dauerten länger!

  Bertolt Brecht
   
 16. makuciko

  makuciko Forumium praecox

  Re: Poezi te preferuara

  Teksa lexoj Horacin

  As vetë Kataklizmoja
  Nuk zgjati pafund.
  Njëherë shpërthyen ujrat e zeza,
  Rrodhën më gjatë, gjithkund.
  Jua them pa rrena!

  Bertolt Brecht

  Përktheu Mc Cik
   
 17. Mortal

  Mortal Guest

  Re: Poezi te preferuara

  E preferuara e te gjithe koherave:

  Miku im i shtrenjtë lamtumirë!
  Ty këtu në shpirt të kam ta dish!
  Fati po na ndan sot pa mëshirë,
  Po diku do shihemi sërish.

  Lamtumirë, mik, pa fjalë e lotë!
  Vetullat t’i ngrysësh, s’ke përse
  Vdekja s’është e re në këtë botë,
  As të rrosh nuk është gjë e re.  S. Jesenin
   
 18. gurax

  gurax Pan ignoramus

  Re: Poezi te preferuara

  /pf/images/graemlins/thumbsup.gif
   
 19. bebi

  bebi Primus registratum

  Re: Poezi te preferuara

  Ti do te heshtesh

  Ti do te heshtesh gjate ate dite,
  ndoshta per fare ate nate,
  kur te mos jete
  mbi sferen e humbur te tokes,
  figura ime krenare
  me syte e fuqishem si shpeze
  qe vec lirise i perkasin,
  qe ti ti i deshe aq shume.
  Ti do te heshtesh djale,
  ti do te heshtesh,burre,
  ti do te heshtesh,shpirt,
  kur te mos jem me une.
  Dhe mjekra jote peshtetur mbi klavikul,
  do te heshte.
  Oh,nuk do te jete me ajo heshtje,nje nga ato qe vibrojne afrimin.
  Ajo heshtje e madhe,
  ajo heshtje e mungeses,
  ajo heshtje e kthimit tend,
  ne nje,ne nje,ne nje.
  Ti qe gjithmone me mua ishe dy,
  dhe prape njesuar,
  po kurre bir vetmie.
  Do te heshtesh,
  ti qe aq pak flisje dhe heshtjet i krisje
  ti qe i kishe fjalet si guaska te rralla,
  qe m'u desh aq rruge te eci per ti gjetur,
  do te heshtesh ti,qe aq shume te desha,
  Do te kthehesh ne nje burre si mijera
  (kurre nuk mbaron argateria se ngreni burra.)
  Do te heshtesh.Do te cohesh.Do te ikesh qe andej,
  krahthyer drejt gojes se argaterise do t'ikesh
  duke tu zvogluar trupi,shpatullat ne largesi.
  (Pika me rafte sa fort ti desha shpatullat!)
  Do te ikesh argati im,do te zhdukesh,
  dhe ketu historia jone do te mbaroje
  historia jone e padegjuar
  qe e pergjonin yjet e pikuar
  e qe kapnim me dore nen cati.

  Lasgush Poradeci
   
 20. alinos

  alinos Forumium maestatis

  Re: Poezi te preferuara

  WHISPERS OF LOVE

  Lover whispers to my ear,
  "Better to be a prey than a hunter.
  Make yourself My fool.
  Stop trying to be the sun and become a speck!
  Dwell at My door and be homeless.
  Don't pretend to be a candle, be a moth,
  so you may taste the savor of Life
  and know the power hidden in serving."

  ~ Rumi
   

Shpërndajeni këtë faqe