Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

Diskutime tek 'Arkivi' filluar nga olti, 5 Nov 2002.

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. olti

  olti Anëtar i njohur

  Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  :cool:
 2. manga

  manga Fillestar

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  pytje shkencore: chka ka mbete pa u zbulue?
 3. Anasykaltra

  Anasykaltra Fillestar

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  sa i madh eshte universi????????? Pgj po ta mbajti.....
 4. manga

  manga Fillestar

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  hehehehe...para disa ditesh astronomet e kane vrejte nji yll 14 miliarde vjet drite larg. sipas teorise s'shperthimit t'madh, universi duhet me e pase "rrezen" rreth 20 miliarde vjet drite...
 5. Diavolessa

  Diavolessa Anëtar aktiv

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  Mos eshte gje: Toke + Qiell? /pf/images/graemlins/laugh.gif
 6. Lenci

  Lenci Fillestar

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  jashte teme!
 7. Diavolessa

  Diavolessa Anëtar aktiv

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  P:- Sa larg eshte dielli nga toka?
 8. olti

  olti Anëtar i njohur

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  Rreth 150 milion km!
 9. Diavolessa

  Diavolessa Anëtar aktiv

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  Jo /pf/images/graemlins/laugh.gif 150 000 000 000 metri.

  (Esatto )
 10. Diavolessa

  Diavolessa Anëtar aktiv

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  Dielli hena dhe toka jane tre globe (sospesi /pf/images/graemlins/frown.gif ) neper spazio.

  P:- Cilat jane zhvillimet e njeres apo tjetres ?
 11. Guest

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  ndryshuar sipas pikes 4 te rregullores se Albforumit
 12. Guest

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  ndryshuar bazuar ne piken 4 te rregullores se Albforumit
 13. Guest

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  ndryshuar bazuar ne piken 4 te rregullores se Albforumit
 14. olti

  olti Anëtar i njohur

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  Si ta kuptojme kete pyetje?? :confused:
 15. Diavolessa

  Diavolessa Anëtar aktiv

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  Toka rrotullohet rreth vetvetes. Ne te njeten kohe edhe rreth diellit. Per te bere nje giro rreth vetvetes, ben nje dit, kurse rreth diellit 1 vit.
  Toka ka edhe nje satelit (Hena) e cila edhe kjo rrotullohet rreth vetvetes dhe tokes. Te dyja bashke rreth diellit.
  Kur toka- hena- dielli ndodhen ne te njejtin paralel ndodh eklis.

  P:+ C'eshte eklisi?
 16. Diavolessa

  Diavolessa Anëtar aktiv

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  Me qe askush s'u pergjigj, po ju jap nje ndihme te vogel /pf/images/graemlins/laugh.gif

  [​IMG]

  Atehere?
 17. elona

  elona Fillestar

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  Po ti thuaje shqip me cupe, eklips. Ka eklips te henes dhe te tokes. Eklispi i henes eshte kur ajo ndodhet 100% nen hiqen e tokes dhe nuk "e sheh" diellin, ndersa eklipsi i tokes eshte e anasjellta, midis tokes dhe diellit ndodhet hena.

  e gjeta? /pf/images/graemlins/smile.gif
 18. manga

  manga Fillestar

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  eklipsi asht zanja e plote ose e pjesrishme e drites s'nji trupi qiellor, do me thane diellit, hanes, planeteve, etj...s'ka eklips t'tokes...
  e pate mire per punen e shqipes...
 19. Wii

  Wii Grupi i të moçmëve!

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  cili eshte krateri me i madh i sistemit diellor?
  (pyetja vlen edhe per paperinen.)
 20. Diavolessa

  Diavolessa Anëtar aktiv

  Re: Pyetje - Pergjigje dhe kuriozitete rreth planeteve, yjeve, kozmosit ne pergjithesi!

  Sistemi diellor eshte formuar rreth 5 miljard vjet me pare .
  Pas formimit te diellit primitiv (proto-sole) nje pjese e pluhurave
  qe ende silleshin u mblodhen suke ju dhen jete Planeteve nga brenda:
  Merkuri, Venus, Toka dhe Hena, Mars. Nxehtesia dhe radiaksionet e hedhura
  nga dielli mbajten me larg gazrat, qe dhan origjin planeteve me te medhenj
  Madhesia e diellit eshte 100 here me e madhe nga planet e brendeshem
  dhe te jashtem te bashkuar bashke.
  Satelit asnje. Temperatura diten 427 grade, kurse naten me pak se 184 grade.

  Venus: Largesia nga dielli:108 milion kilometer. Diametri 12.756 kilometer.
  Koha e rivoluzionit rreth diellit 225 dite.

  Edhe perse ne na duket se dielli eshte nje nga planetet me te ndritshem,
  mendohet nga astrologet qe eshte nje yll me madhesi te mesme.

  Temperatura superficiale e diellit eshte 6.000 grade. Kurse ajo e
  brendshme rreth 20 milion grade.(Largesia e kesaj eshte ne gjendje
  te zjej cdo objekt sa do te forte milion kilometra larg)

  Largesia e diellit me token eshte 149.680.000 chilometri (gati rreth 150)
Thread Status:
Not open for further replies.

Shpërndajeni këtë faqe